Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dławienie w klatce piersiowej, płytki oddech i skoki ciśnienia

Gość Singsing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dwoch miesiecy mam dziwny problem. Poniewaz wykryto u mnie nadcisnienie mialem 160/80 dziwnie sie czulem i sciskalo mnie w klatce piersiowej zrobiono mi ekg powiadziano mi ok, ech serca tez ok, holter nie wykazal wiekszych zmian. Po paru dniach brania lekow concor 5 mg mialem 150/140-/85/90 i zmieniono na tritace po braniu tego tritace mam 130/80 czyli ok., ale lapie mnie cos codziennie jak by uczucie dlawienia w klatce piersiowej plytki oddech jak bym mial sie zaraz udusic i dretwieja mi tak jak by policzki i wtedy mam 150/80 nie panikuje przy tym bo wtedy serce mi nawet swalnia tak od 60-65 min. A jak mnie juz to odpuszcza po 10-15 min cisnienie wraca do normy 130/80 puls 74 min. Co to moze byc? Dodam ze mam 28 lat od marca zeszlego roku nie pale papierosow a nawet jak palilem nie mialem wiekszego problemu z cisnieniem bo nie raz mierzylem.?

Z tego, co piszesz, to wygląda to na krótkotrwałe ataki nerwicy. Tak, nerwicy, jeśli się cierpi na tę przypadłość, to wcale nie trzeba panikować, denerwować się, być w danym momencie pod wpływem dużego stresu, żeby dostać takiego ataku. Nie jestem specjalistą, ale piszę bazując na własnym doświadczeniu, miałem niemal identyczne objawy, co Ty, mi ciśnienie przy okazji takich ataków potrafiło skakać do poziomu nawet ok 190 rozkurczowego. Staraj się tym tak nie przejmować, być może warto byloby pomyśleć o jakichś środkach uspokajających-mi bardzo pomogły. Pozdrawiam, Dolor