Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia, wysoki puls, duszności i ból głowy

Gość wawerek85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam robilem badania serca z pomoca rezonansu, holtera, b. Krwi moczu ekg. Wszystko jest ok. Nie mam zadnych stanow zapalnych ani nic w tym stylu. Krew rowniez dobra procz ob ktore wynioslo ponad 16 jednostek gdzie zakres referencyjny wynosi 0-10. Crp rowniez podwyzszone 0,67 zakres to 0,5 mam straszne dolegliwosci zwiazane z szbkoscia tetna ktore wacha sie w zaleznosci od pozycji ciala. Skoki cisnienia jak i samo cisnienie tez jest duze wynosi 138-150/80-95.. Samo tetno wzrasta z pozycji siedzacej lezacej do pionizacji z 80-85 do 140-160 i utrzymuje sie. Ciezko jest mi ustac na ngach i musze usiasc lub sie polozyc. Cisnienie rowniez skacze i czuje dusznosci i gniecenir nad mostkiem. Lekarze mowili ze mam wydolne serce wiec prawdopodobnie to na tle nerwowym. Do tych objawow rowniez zaliczam uciskowe,wypychajace bole glowy zwlaszcza za oczami nad nimi oraz w placie czolowym. Cisnienie w czasie pionizacji wzrasta 170/110 i czuje sie strasznie ciezko. Czy mozliwe jest bym mial jakis zawal nietypowy dla lekarzy? Dodam ze w czasie holtera lezalem w lozku bo nie moglem wstawac. Lekow na nadcisnienie nie biore bo lekarz powiedzial ze to nerwica i nakrecam sie zaraz po wstaniu z lozka. Tylko problem jest taki ze ja nie czuje sie zdemerwowany w kazdym razie nie czuje nerwow. Czy isc jeszcze w innym kierunku badan ?

Drogi panie Wawerku85, Z Pana opisu wynika, że miewa Pan zbyt duże wartości ciśnienia tętniczego. Być może jest to już chwiejne nadciśnienie i trzeba ustalić, czy nie nadszedł już czas, żeby zacząć leczyć nadciśnienie. Proponuję zapisywać wszystkie swoje pomiary ciśnienia i tętna z podaniem daty i godziny pomiaru oraz pozycji ciała, jeżeli mierzy Pan ciśnienie i tętno w różnych pozycjach. W sprawie rozpoczęcia kuracji nadciśnienia lub dalszej obserwacji bez zażywania leków, proszę porozumieć się ze swoim lekarzem. Na przyszłość, jeżeli będzie miał Pan kiedyś ponownie wykonywane badanie holtera, w właśnie wtedy trzeba chodzić, ruszać się, zmieniać pozycję ciała. Wtedy być może zarejestruje się jakaś nieprawidłowość, która wytłumaczy chociaż część Pana dolegliwości.