Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki tachykardii w czasie miesiączki

Anna35

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym roku (marzec, listopad) zdarzyły mi się dwa ataki tachykardii. Oba miały miejsce w 5,6 dniu miesiączki. Byłam na wizycie u kardiologa, ale EEK, EKG w normie. Dostałam Isoptin 120 mm, po którym mam szumy w uszach, ucisk na klatce piersiowej. Oprócz tego biorę Vivace 5. Ciśnienie po tym w normie. Niestety wizyta u kardiologa nie dała mi odpowiedzi na pytanie dlaczego miałam tak bardzo przyspieszony puls. Czy miesiączka mogła mieć wpływ na puls? Czy pozostaje mi jeść Isoptin do końca życia?

Droga Pani Anno, Warto wyjaśnić czy miesiączki, które występują u Pani, są obfite? Warto przeprowadzić kontrolę morfologii krwi pod koniec cyklu - przed miesiączką i bezpośrednio po jej zakończeniu. Warto również oznaczyć zawartość żelaza w surowicy krwi pod koniec miesiączki lub bezpośrednio po niej. Może się okazać, że ma Pani bardzo obfite miesiączki, podczas których traci Pani sporo krwi. Być może bezpośrednio po miesiączce ma Pani niedokrwistość, czyli anemię. Jeżeli okaże się, że właśnie tak jest, to może warto będzie brać preparaty doustne żelaza i dolegliwości ustąpią.

Panie doktorze. Zrobiłam badanie ferrytyny po miesiączce. Wynosi 86,11 przy normie 13-150. Miesiączki mam normalne. Takie jak zawsze. Wyniki morfologii w normie. Zrobiłam również badanie tarczycy. TSH wyszło 0,928 (norma 0.270-4,2) oraz FT4 1,68 (norma 0,93-1,7). Wczoraj znów miałam atak. Mam brać na to propranolol, gdy znów będzie przyspieszony puls. Próbuję znaleźć przyczynę tych ataków. Coś je wywołuje, a lekarz zamiast mi zlecić jakieś badania dodaje tylko tabletek.

Witam, na ataki tachykardii w czasie miesiączki medycyna zachodnia niestety nie ma wyjaśnienia- oczywiście jeżeli wyniki badań pacjenta są ok. Jeżeli wyniki są prawidłowe- lekarz przepisuje pacjentowi leki hamujące akcję mięśnia sercowego z grupy betablokerów. Medycyna chińska tłumaczy te objawy jako zastój krwi i qi wątroby lub wznoszące się yang wątroby. Medycyna chińska jest medycycyną logiczną, szukającą przyczyny schorzenia, a nie gasi tylko objawy- tak jak tabletki likwidują objawy chorobowe. tutaj należy poszukać rozwiązania i aratunku Pozdrawiam serdecznie Lena

Anna35 ja od ponad roku mam tak przed jazdą miesiączka i też wszystkie wyniki mam w normie . No jedynie czego nie mam zbadanego to poziom estrogenu i progesteronu ale nie wiem czy to by mogło mieć na to wplyw..w styczniu ubiegłego roku nawet karetka mnie do szpitala z powodu ataku wzięła z ośrodka zdrowia. Teraz już potrafię sobie sama w miarę pomoc. Biorę lokren 30 i magnez