Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość WANILIA04

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! od kilku miesięcy mam dziwne objawy: dodatkowe skurcze serca(Zwłaszcza po wysiłku), osłabienie, kołatanie serca, mocne bicie serca, bóle w klatce piersiowej(raz po prawej raz po lewej stronie), bóle kręgosłupa, bóle głowy, uczucie *zatykania* w okolicy serca, duszności, czasem rano lub wieczorem świszczący oddech. mama robiła mi badania na astmę i nic nie wykazały, miałam robione badania krwi 2 mies, temu i też wszystko było OK. na początku roku szkolnego byłam u kardiologa z nieco innymi objawami(bóle w klatce piersiowej, napady lęku, kołatanie serca) i badania nic nie wykazały. za to 2 tygodnie temu byłam u lekarza pediatry, osłuchał mnie, i powiedział, że serce bije mi ładnie i że to pewnie przez nerwy. ale ja mam ciągle takie objawy i niepokoję się o swoje zdrowie. czy mam o co? z góry dzięki za szybką odpowiedź;-)

Droga Pani Wanilio, Oczywiście, można interesować się swoim zdrowiem, ale do pewnych granic. Jest tyle innych ciekawych spraw, którymi możemy się zajmować. Nie trzeba przesadnie się niepokoić, szczególnie, jeżeli kolejni lekarze nie widzą podstaw do obaw. Opisane objawy nie są charakterystyczne dla określonej choroby serca. Jeżeli jednak dodatkowe skurcze i kołatania serca nadal będą dokuczliwe,może warto zrobić holtera, czyli 24-godzinny zapis EKG, żeby upewnić się, jakiego rodzaju zaburzenia rytmu występują u Pani. Podobnie, można wykonać zwykłe spoczynkowe EKG i jeżeli kardiolog dziecięcy lub pediatra uznają, że jest to wskazane, to warto będzie zrobić również echo serca. Natomiast, jeżeli niepokojące objawy ustąpią, to można sobie darować te dodatkowe badania i po prostu - zająć się czymś innym, znacznie ciekawszym niż własne zdrowie.