Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki mitralnej na sztuczną

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Co do objawów i dolegliwości to ja szczerze mówiąc nie miałem żadnych objawów, czsami tylko przy bardzo ciężkiej pracy ( jestem rolnikiem) trochę sapałem ale to chyba normalne jak się ciężko pracuje. Dopiero kiedy pewnego dnia zasłabłem i trafiłem do szpitala okazało się, że mam wrodzoną wadę serca i niezbędna jest operacja wymiany zastawki aortalnej. Na operację czekałem ok 2 miesiące, miałem ją w Aninie, czyję się dość dobrze, mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej.

Wybór zastawki to trudna decyzja. Oba typy (biologiczna i mechaniczna) mają swoje wady i zalety. Mechaniczna - trwalsza, ale wymaga przyjmowania do końca życia leków obniżających krzepliwość krwi i cyka. Biologiczna - mniej wytrzymała (nowe modele służą przeciętnie około 10-15 lat), lepiej imituje własną zastawkę, nie wymaga przyjmowania leków. Z uwagi na powyższe młodym ludziom zaleca się wszczepianie zastawek mechanicznych. Sam mam zastawkę mechaniczną i póki co nie jest źle. Żyję całkiem normalnie. Pozdrawiam

Witam, kończę w kwietniu 19 lat a juz czeka mnie wymiana zastawki.. Chodzi o zastawkę mitralną, muszę podjąc ciezka decyzje, gdyz jak kazda kobieta chciałabym miec własne dzieci, ale z zastawką mechaniczną miec ich nie bede mogła, wiec raczej zmuszona jestem wybrac biologiczną. Lekarz powiedział, ze odrazu po urodzeniu bede musiała ją miec wymieniona. Bardzo się obawiam tych operacji, ze wzgledu na to ze jestem młoda i duzo przede mną. Chciałabym zapytac osob doswiadczoncyh jak to wszystko wygląda ? Przeczytałam, ze do operacji jest się nagim, dopiero niektorzy zaczynaja chodzic po 48 godzinach, ile trwa mniej wiecej pobyt w szpitalu, przeraza mnie to wszystko. Boję się bolu, boje sie ze moga zajsc jakies komplikacje, proszę o jakiekolwiek odpowiedzi, bede wdzieczna i mam nadzieje ze spokojniejsza :)

Witam Buraczynę, Rzeczywiście, mitralna zastawka biologiczna może być dla Pani lepszym rozwiązaniem, niż mechaniczna. Podczas operacji pacjent jest przykryty przescieradłem i bielizną operacyjną, zatem trudno mowić o nagości. Może najpierw trzeba się rozebrać, a potem ktoś z personelu Panią przykryje. Bólu podczas operacji się nie odczuwa, ponieważ jest znieczulenie ogólne. Bóle pooperacyjne mogą być zwalczane lekami przeciwbólowymi. Jeżeli operacja jest konieczna, to Pani obawy związane z przebiegiem operacji są mniejsze niż pozostawienie choroby bez operacji.

Gość Ewa33zToF

Buraczyna! Rozumiem Twoje obawy. Sama mam za sobą 3 operacje serca, a ostatnie dwie przeszłam w wieku 17 lat (obecnie mam 33 lata). Od czasu ostatniej operacji mam nową zastawkę płucną. Teraz są takie czasy, że każą Ci wstawać i chodzić bardzo szybko po operacji, nawet kilkanaście godzin po wybudzeniu się i odłączeniu od respiratora. Do domu wychodzi się około tydzień po operacji. Wiele osób dostaje skierowanie na turnus rehabilitacyjny czy sanatorium. Mostek boli kilka tygodni, nie można dźwigać, podnosić rąk, ale da się to wszystko znieść. Co do powikłań, to owszem, zdarzają się, u mnie tez były, ale lekarze się z nimi dość szybko uporali. Najczęstszym powikłaniem jest płyn w opłucnej, który można osuszyć lekami, jeśli jest go mało, albo inwazyjnie, jeśli jest go sporo. Ja miałam ten płyn po oby operacjach z otwarciem klatki. Miałam też jakiś za szybki rozpad czerwonych krwinek, no i powietrze pod skórą na szyi... Nie jesteś sama w takiej sytuacji. Będę Cię wspierać. Co do typu zastawki, to osobiście wybrałabym biologiczną, której żywotność obecnie oblicza się na kilkadziesiąt lat. Mnie kiedyś lekarze straszyli, że czekają mnie wymiany zastawki co kilka lat, a tymczasem, po ponad 15 latach, ta, którą mam obecnie, jest w dobrym stanie.

Najlepszymi ośrodkami kardiochirurgicznymi są Rzeszów i Kraków. Właśnie wczoraj wróciłam z Rzeszowa od prof. Widenka, Jest to przesympatyczny lekarz, który wszystko szczegółowo wyjaśnia. Ja mam zrobić koronografię, przyjechać z wynikiem i dopiero wtedy okaże się czy będzie przeszczep zastawki mitralnej, czy będzie można zrobić to metodą mniej inwazyjną. Prof. wszystko mi dokładnie wytłumaczył i jak to będzie to się okaże po koronografii. pozdrowienia

Witam wszystkich chętnie bym porozmawiał z kimś kto jest po naprawie lub wymianie zastawki mitralnej na mechaniczną, gdyż niestety ja musze iść na operacje z powodu dużej niedomykalność zastawki mitralnej i chciałbym dowiedzieć się jak najwiecięj na ten temat. Życze wszystkim dużo zdrówka i wytrwałośći podczas rehabilitacji. Będę zaglądał czy ktoś się odezwał:):)

Moja bardzo bliska mi osoba (wiek 67 lat) już ma wyznaczony termin operacji na 18.11.2015 - wymiana zastawki mitralnej. Już miała koronorografię i echo przezprzełykowe - na szczęście bez komplikacji. Bardzo szybko wyznaczyli termin operacji - 2 tygodnie po badaniach. 18.11 ma się stawić w szpitalu na Akademii Medycznej w Gdańsku. Ja jestem przerażona, ona jeszcze bardziej :( Strasznie się boję samej operacji, jak i narkozy. Nie wiem jaką metodą będzie przeprowadzana operacja - czy tną cały mostek, czy jakoś bokiem - między żebrami, nie wiemy jaka zastawka, ile czasu trwa taka operacja... strasznie dużo pytań i strach coraz większy :(

Bardzo proszę o informację czy lepiej jest naprawiać zastawkę czy wymieniać na nową ? U nas lekarz zdecydował, że będzie próbował naprawić zastawkę, ewentualnie wzmacniać jakimś pierścieniem, a jeżeli nie uda się to wtedy wymieni (ale nie wie czy na mechaniczną czy biologiczną). Zapadła też decyzja, że operacja będzie klasyczna czyli standardowo przez przecięcie mostka. Trochę mnie to martwi, wcześniej po badaniach była informacja, że cięcie będzie prawdopodobnie boczne i wymiana zastawki - zabieg krótszy i mniej inwazyjny, teraz jednak normalne cięcie i naprawa... Mam w związku z tym pytanie czy rzeczywiście lepiej jest naprawić własną zastawkę (jakby nie patrzeć już schorowaną) czy wymienić, czy nadal standardowo przy takich operacjach przecina się mostek ? Czy po naprawie zastawki tak samo można wrócić do pełnej sprawności, tzn. praca, podróże, itp... Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam Anata .Udziele Tobie wszystkich informacji jak to wygląda u mnie ,a operacje miałem 18 września również w Akademii Medycznej w Gdańsku. Została naprawiona mi zastawka mitralna poprzez wstawienie pierścienia Carpentier Edwards. Lecz daj mi jakieś namiary na siebie poczte lub GG ,gdyż tutaj dokładnie Tobie tak nie opowiem jak przez właśnie inną forme komunikowania sie . Teraz życze dużo zdrowia oraz szybkiego powrotu do zdrowia dla bliskiej Tobie osobie . Pozdrawiam do usłyszenia