Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od tygodnia mam bóle w klatce piersiowej oraz plecach z naciskiem na lewą część. Od czasu do czasu również pobolewa mnie lewy bark wraz z pachą oraz chyba drętwieje mi ręka lewa ale to sporadycznie. Byłem na pomocy doraźnej gdzie zrobili mi EKG z którego wynikało że serce bije mi 110 na sekundę ale poza tym było chyba wszystko dobrze. Otrzymałem zastrzyk uspakajający i odesłali mnie do domu. Nadal odczuwam te bóle które są strasznie problematyczne i niepokojące. Obawiam się jakieś choroby serca. Ponadto jestem trochę Hipochondrykiem na tle mojego zdrowia i obawiam się zawału. Proszę o odpowiedź co mi może dolegać. Oczekuje na wizytę u Kardiologa ale wiecie jak jest z tym długim czekaniem. Pozdrawiam Adam

Drogi Panie Dasieeku, Mam nadzieję, że Pana serce biło 110 razy na minutę, a nie na sekundę, ale to i tak było za szybko. Prawidłowe tętno, czyli czynność serca na minutę, powinno wynosić 55-75/min. Lepiej bliżej 60/min. Trzeba wyjaśnić, czy przyspieszone tętno jest u Pana tylko w wyjątkowych sytuacjach, czy bardzo często. Bardzo dobrze, że oczekuje Pan na konsultację kardiologiczną - będzie miał Pan okazję do wyjaśnienia wielu swoich wątpliwości. Opisywane przez Pana bóle nie są typowe dla choroby wieńcowej, czy zawału serca. Warto się upewnić, czy nie ma Pan zmian w obrębie kręgosłupa szyjnego i piersiowego. Jeżeli spędza Pan wiele czasu przed komputerem, to mięśnie pleców mogą być u Pana przeciążone i może to stanowić przynajmniej jedną z przyczyn nietypowych bólów w klatce piersiowej. Obecnie jest chłodno, chociaż nie ma dużych mrozów. Warto ubierać się w sposób właściwy do pogody. Ciepły szalik i czapka są bardzo przydatne. Przechłodzenie szyi, karku lub głowy, albo górnej części klatki piersiowej mogło również przyczynić się do opisywanych przez Pana dolegliwości.

Witam,Od miesiąca mam kłucie w plecach i klatce piersiowej,i pod żebrami drętwieje mi lewa ręka, sporadycznie boli mnie bark z obu stron,kiedy odwracam głowę w lewą stronę, mam wrażenie jak by mi coś blokowało.Przy nachylaniu się ciężko jest o wyprostowanie.Byłam u lekarza rodzinnego, robiono mi ekg, wyszło wszytko ok.Przepisano mi tabletki Sirdalud,zużyłam juz prawie dwa listki , i poprawy nie ma,jak dokuczało tak dokucza nadal, okropne to jest,jedynie jeszcze dołączył ból głowy.A te tabletki to jakiś koszmar chodzę po nich zakręcona, a najlepiej bym przespała cały dzień. jutro wybieram się ponownie do Pani Dr.i poproszę o skierowanie do neurologa, mam już tego dosyć.Zaczynam juz sobie wkręcać najgorszą rzecz. Pozdrawiam Zosia.