Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zakrzepliny lub śluzaka w lewym przedsionku

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

śluzak jest forma łagodnego ! nowotworu w sercu , najczęściej lokalizuje sie w lewym przedsionku. Operacyjne jego usunięcie wykonuje sie podczas operacji na otwartym sercu.Brzmi groznie,ale wśród operacji kardiochirurgicznych jest to jeden z prostszych zabiegow
Tak. Nadal nie ma wyniku. Badania były robione na Jaczewskiego w Lublinie. Nie wiem czy wyniku nie ma bo nie wiedzą co to, czy może to wynik strajku. Tato odchodzi od zmysłów i wymyśla sobie przerzuty po guzie nerki. Mam nadzieję, że niedługo ktoś mu powie coś konkretnego bo niedługo z tego wszystkiego dostanie zawału. Już jest dwa tygodnie w szpitalu i ma wszystkiego dość. Wiem, że podają mu leki na rozpuszczenie skrzepu, ale nic jednoznacznie nie zostało powiedziane. To wszystko, co wiem niestety. Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Jak tylko coś więcej się dowiem, to odpiszę.
Dopiero dostaliśmy ustną informacje o wyniku. Lekarze myślą że to zakrzeplina. Rozpuszczają ją ACKunarolem (nie wiem czy tak sie to pisze). Czy to znaczy, że jest nadzieja, że operacja nie będzie potrzebna? Następne badanie ma 13 lipca.
Mam już wyniki badania serca taty. Pani Izabelo proszę komentarz jeśli znajdzie Pani chwilkę. Badanie KT serca wykonano z bramkowaniem ekg met skaningu przeglądowego oraz po podaniu środka cieniującego. Serce umiarkowanie w całości powiekszone, w największym stopniu w zakresie lewego przedsionka. Niw stwierdza się odcinkowych zasb kurczliwości. W tylnej części lewego przedsionka widoczna przylegająca do ściany nieregularnego kształtu masa patologiczna o objętości ok 70cm 3 (taki zapis jest w wyniku ale to chyba nie możliwe żeby to były centymetry)i wymiarach 68*52*36mm. Średnia gęstość zmiany wynosi ok 18jH i nie ulega istotnemu zwiększeniu po dożylnym podaniu środka cieniującego - obraz KT przemawia za skrzepliną. W worku osierdziowym widoczna jest niewielka ilość płynu. Tętnice wieńcowe o typowych ujściach i rozgałęzieniach. RCA bez ewidentnych zmian miażdżycowych, lcx ze zmianami przyściennymi LAD w śr odcinku mostek mięśniowy dł ok 12mm. Co Pani na to? Tato został dziś wypisany do domu z lekami. ma się stawić na badanie 13 lipca. Jak postępować z takim schorzeniem? Czy jest potrzebna jakaś dieta? Tato ma stwierdzoną Kardiomiopatię restrykcyjną,Trzepotanie przedsionków. Dziękuję za zainteresowanie naszą sprawą. Monika