Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawek i szmery w okolicach zastawki trójdzielnej

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 26 lat, od bardzo dawna narzekam na bóle serca, kłucie, ucisk i zdarza się że nie mogę złapać powietrza, duszę się. W 2004 roku poszłam do lekarza, który po zrobieniu badań ECHO EKG stwierdził że mam szmery w okolicach zastawki trójdzielnej i niedomykalność zastawek. Odesłano mnie do Świętokrzyskiego Centrum Kardiologii w Kielcach, tam ponownie miałam robione badania: krew, prześwietlenie klatki piersiowej, EKG i ECHO. Przepisano mi leki (nie pamiętam ich nazwy) i przede wszystkim kazano mi unikać sytuacji stresowych. Niestety życie mi się tak ułożyło, że każdy dzień to dla mnie stres, ponieważ mam poważne problemy małżeńskie z którymi sobie nie radzę. Od kilku tygodni znów miewam bóle,kłucia,ucisk,nie mogę czasem złapać tchu, bardzo szybko się męczę, wejście na 1 piętro sprawia mi ogromny wysiłek. Dodam, że mój tato również ma niedomykalność zastawek i chorobę wieńcową, po przeprowadzeniu badań lekarze stwierdzili że grozi mu zawał. Może podam jakie wyniki mi wyszły z badania echokardiograficznego 2D/Doppler/Kolor HEWLETT PACKARD Sonos 2000 Jama serca: Ao-20mm, LP-27mm, Pk - 25mm, Lk - 47/28mm. M.Lk-bez przerostu, kurczliwość dobra, cechy krążenia hiperkinetycznego, EF-70%, FS-40%. Prawidłowy profil napływu mitr. Cechy małego prolapsu pł.mitr. i trójdz.-wiotkie pł. W badaniu doppl.-śladowa IM,IT,IP. Bez cech nadc. w t.pł. Bez cech przecieku wewnątrzserc. Mała separacja blaszek osierdzia, pogrubiałe os. od str.Pk. Nie wiem czy to istotne ale podczas robienia tego badania byłam lekko przeziębiona. Co oznaczają te wyniki, bo niestety nie znam się na tych oznaczeniach i normach.