Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w klatce piersiowej

Gość Kamsi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od pewnego czasu odczuwam jakies szmery po lewej stronie kl piersiowej. Jest to takie cos jak by z krwia jakies male babelki plynely. Odczuwam to po lewej stronie pod sutkiem i po lewej stronie przy mostka jak by sie to przesuwalo ku gorze pod obojczyk. Robilem ekg i echo wporzadku odrazu wydaje mi sie przy tym jak bym plycej oddychal cisnienie normalnie mam 130/80 a podczas gdy mi sie to dzieje 140/90 i przechodzi mi to po paru min i tak kilka razy dziennie

Drogi Panie Kamsi, Ciśnienie 140/90 mmHg jest za wysokie i być może to jest przyczyna Pana dolegliwości. Jeżeli zazwyczaj jest prawidłowe, a tylko w niektórych sytuacjach jest podwyższone to prawdopodobnie jest to wstępna faza nadciśnienia, tak zwane nadciśnienie tętnicze chwiejne, czyli występujące nie stale, tylko okresowo. Warto zwrócić się w tej sprawie do lekarza, który kierował Pana na EKG i echo serca. Jeżeli jest taka możliwość, to być może warto wykonać holtera ciśnieniowego (automatyczne pomiary ciśnienia co 15-30 minut przez 24 godziny).

Witajcie, nie wiem czy pisze w odpowiednim wątku... od kilku dni czuję coś w rodzaju takiego szmerania w klatce piersiowej... jak badam puls to wyczuwam np 10 równych uderzeń, potem lekko dłuższa przerwa, potem znowu 30 normalnie i znów takie jakby przeskoczenie. Co to jest i czy jest grożne? Ciśnienie mam 130/70, puls 67 wg ostatnich pomiarów. Czy powinnam natychmiast iść do lekarza? A no i przy wysiłku bardziej niż kiedyś się męczę. No i mam niestety dużo stresu.