Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Atak duszności, szybkie bicie serca i zawroty głowy

paulina17

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o interpretację wyników EKG, zostało ono zrobione w szkole podczas ataku duszności, szybkiego bicia serca i zawrotów głowy... Palę papierosy, czasami piję alkohol, mam 17 lat... Morfologia wyszła dobrze, 27 stycznia będę miała badania holtera oraz echo serca... Wszyscy lekarze podejrzewają jednak nerwicę... Puls w spoczynku zwykle mam w okolicach 60-100, ataki zdarzają się zazwyczaj w szkole, na kacu, przez nerwy... Tu link do EKG : https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/1499715_267997683347933_1678896052_n.jpg?oh=ed2d8853dc533584a73c1f64f43d36a7&oe=52C91E49 https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/1488380_267997686681266_1096297672_n.jpg?oh=338d36a98cf07e354109eaad2b5fbcbf&oe=52C91D76 Bardzo proszę o pomoc. Martwię się o swoje zdrowie, nie wychodzę z domu, ciągle badam sobie puls, to jakaś masakra...

Droga Pani Paulino, Skoro wie Pani, że czuje się źle po wypiciu alkoholu i prawdopodobnie po wypaleniu papierosa, czy kilku papierosów - to prosty wniosek jest taki, że warto tych sytuacji unikać. Bardzo dobrze, że już niedługo będzie miała Pani echo serca i holtera. Mam nadzieję, że oba te badania coś konkretnego wniosą w Pani sprawie. Problemy techniczne uniemożliwiają analizę zapisów EKG z podanymi linkami. Ale w tej korespondencji nie jest to ważne. To nie jest konsultacja kardiologiczna. Te elektrokardiogramy należy pokazać swojemu lekarzowi. Jeszcze raz proponuję rozważyć możliwość rezygnacji z palenia papierosów i brać pod uwagę, że jest wyraźny związek Pani dolegliwości z piciem alkoholu.