Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miisia2204

Witam. W czerwcu tego roku przy zasypianiu puls skoczył mi do 180 na minutę. czułam okropny ból w klatce piersiowej. Gdy to puściło dostałam drgawek, trzęsłam się strasznie. Robiłam ekg - wszystko wyszło dobrze. Tylko musialam brać magnez. No i pare miesiecy był spokój - nic sie nie działo. Aż miesiąc temu znowu serce mi zaczęło walić tak jakbym czuła własny puls. I co jakiś czas się to powtarzało. Porobiłam badania moczu, krwi, ekg serca, usg serca i tarczycy - wszystko wporządku. Brać tylko musiałam magnez i dodatkowo potas. 3 dni temu znowu mialam taki atak. Obudził mnie bardzo dziwny ból w gardle (jakby była tak jakaś gula i rosła ciągle) z chwili na chwile coraz mnie powietrza nabierać mogłam, również czulam pieczenie. Bicie serca tez było zaburzone miałam 131. Bardzo mnie bolało lewe ramie z przodu jak i z tyłu. I lewa ręka (ból był taki jakby ta ręka była strasznie ciężka). Prawa ręka trochę mniej. I pojechalam do szpitala. Porobili mi badania wyniki wyszły ok. Kazali jedynie w takich przypadkach brac leki przeciwbólowe, ale to dla mnie jest głupota. Co to może być? Początki nerwicy?

Droga Pani Misiu, Napadowe szybkie bicie serca ma to do siebie, że pomiędzy napadami serce pracuje prawidłowo. Bardzo dobrze, że sprawdzono u Pani, jak pracuje tarczyca - czy nie ma Pani nadczynności tarczycy? Prawdopodobnie TSH jest w normie, ale to warto sprawdzić. W zwykłym EKG można nie zarejestrować arytmii, która jest napadowa. Warto okresowo powtarzać holtera i postarać się, żeby to szybkie bicie serca - częstoskurcz? - wystąpiło podczas trwania 24-godzinnego zapisu EKG. Dolegliwości, które Pani opisuje, nie są typowe dla choroby wieńcowej. Warto zrobić echo serca - czy nie ma Pani wypadania płatka zastawki mitralnej, tak zwanego prolapsu mitralnego? Poza tym, jeżeli dolegliwości będą uporczywe - dobrze jest zrobić badanie kręgosłupa szyjnego i piersiowego, a także obu barków. Trzeba w sprawie tych badań porozumieć się ze swoim lekarzem. Jeżeli jest Pani w ciąży, to nie należy obecnie robić badań rentgenowskich.