Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej, szybki puls rano i uczucie nieobecności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum ,ale nie wiem co mi jest a więc tak choruję na nadciśnienie tętnicze oraz tachykardie zażywam concor cor 5mg raz dziennie ale czuję sie bardzo źle cały czas boli mnie po lewej stronie klatki piersiowej a rano mam szybki puls często czuje się zakręcony i nieobecny u kardiologa byłem już wielokrotnie miałem robione badania (echo serca , ekg,morfologie,tarczyce oraz prześwietlenie płuc a i usg brzucha )i wyniki są ok .A ja codziennie czuję się fatalnie a co do tych bóli to lekarz mówił ,że to są nerwobóle ale one są zbyt często i zbyt długo proszę o pomoc

Drogi Panie Przemasie, Skoro ma Pan rano szybki puls, to może znaczyć, że Concorcor zażyty poprzedniego dnia (prawdopodobnie rano, czyli przed 24 godzinami) już po 24 godz. nie działa zwalniająco na czynność serca. Proponuję porozumieć się ze swoim kardiologiem, czy nie podzielić dawki Concorcoru na 2 części: jedna rano, druga wieczorem. Można się również zastanowić, czy nie zwiększyć dawki dobowej Concorcoru (otrzymuje Pan 5 mg na dobę, a dobowa dawka maksymalna wynosi 10 mg)? Jednak proszę nie robić tego bez porozumienia ze swoim lekarzem! Bóle po lewej stronie klatki piersiowej są uważane za tak zwane nietypowe dla choroby wieńcowej i prawdopodobnie rzeczywiście są nerwobólami. Lekarz Pana prawdopodobnie badał zanim stwierdził, że są to nerwobóle. Warto się upewnić, jak wygląda odcinek szyjny i piersiowy kręgosłupa, czy nie ma skrzywienia kręgosłupa lub, czy nie ma zmian zwyrodnieniowych? Po ocenie stanu kręgosłupa można myśleć o rehabilitacji lub lekach przeciwbólowych, których jednak nie warto nadużywać. Można zacząć od przeciwbólowych i przeciwzapalnych maści lub żelów naskórnych - można je kupić w aptece bez recepty.