Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dawkowanie Propranololu

Gość Kubaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Lekarz przepisał mi Propranolol WZF 10mg na kołatania serca ale zalecił brać 1 tabletne na dzień. Biore według zaleceń ale nie starcza mi to na cały dzień, czuje że działa przez kilka godzin a później przestaje i kołatania wracają. Czy moge sam sobie zwiększyć dawke do 2 tabletek na dzień? np jedna z rana a druga pod wieczór?

Gość MartynaM

Moje pytanie może wydać się dziwne, ale wolę się upewnić. Lekarz przepisał mi lek propranolol 10 mg. Zalecił brać go 3 razy dziennie po 40 mg. Czy to znaczy, że mam brać 4 tabletki na raz? Tj. 12 dziennie? Stad moje drugie pytanie, czy ktoś przyjmował taka dawkę tego leku? Czy to jest bezpieczne?

Gość MartynaM

Dodam, że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej, które zdiagnozowano u mnie półtora miesiąca temu. Wtedy to zaczęłam odczuwać bóle i kłucie serca, ucisk w klatce piersiowej. Objawy trwają cały czas, dlatego kardiolog zaleca mi zwiększyc dawkę wspomnianego leku.

Myślę, że powinnaś się upewnić i dowiedzieć od lekarza prowadzącego jak dokładnie masz brać lek. Być może masz zażywać 40 mg / 3 razy dziennie i wtedy moim zdaniem powinnaś mieć zapisane tabletki w takie dawce bo są dostępne bądź też ma to być 10 mg/ 3 razy dziennie i pomylona została dawka.. A jaką wcześniej przyjmowałaś dawkę? Ja zażywam na tachykardię i poza tym też niedomykalność mitralną 10 mg/ 2 razy dziennie i jest poprawa. Lek ten też obniża ciśnienie więc jeśli masz je np. tak jak ja niskie to lepiej uważać z 40 mg. Poza tym też niedomykalność mitralna. Pozdrawiam :)