Gość Kubaaa Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Witam Lekarz przepisał mi Propranolol WZF 10mg na kołatania serca ale zalecił brać 1 tabletne na dzień. Biore według zaleceń ale nie starcza mi to na cały dzień, czuje że działa przez kilka godzin a później przestaje i kołatania wracają. Czy moge sam sobie zwiększyć dawke do 2 tabletek na dzień? np jedna z rana a druga pod wieczór? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Myślę ze nawet lekarz nie pokusiłby się napisać ci ze możesz zwiększyć czy też zmniejszyć dawkę bo nie zna historii twojwj choroby ani wyników badań ani przyczyny arytmii .Nie prościej iść bądź zadzwonić do lekarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gosia35 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Witam ja biore propranolol 40 rano i wieczorem po jednej tabletce ale jak widze ze mi niekiedy nie starcza to biore dodatkowo jeszcze pol tabletki tak ze moim zdaniem mozesz wziasc bo to nie jest az taka duza dawka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość MartynaM Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Moje pytanie może wydać się dziwne, ale wolę się upewnić. Lekarz przepisał mi lek propranolol 10 mg. Zalecił brać go 3 razy dziennie po 40 mg. Czy to znaczy, że mam brać 4 tabletki na raz? Tj. 12 dziennie? Stad moje drugie pytanie, czy ktoś przyjmował taka dawkę tego leku? Czy to jest bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość MartynaM Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Dodam, że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej, które zdiagnozowano u mnie półtora miesiąca temu. Wtedy to zaczęłam odczuwać bóle i kłucie serca, ucisk w klatce piersiowej. Objawy trwają cały czas, dlatego kardiolog zaleca mi zwiększyc dawkę wspomnianego leku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ech8scefrtnh Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Przeczytaj ulotkę Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mela91 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Myślę, że powinnaś się upewnić i dowiedzieć od lekarza prowadzącego jak dokładnie masz brać lek. Być może masz zażywać 40 mg / 3 razy dziennie i wtedy moim zdaniem powinnaś mieć zapisane tabletki w takie dawce bo są dostępne bądź też ma to być 10 mg/ 3 razy dziennie i pomylona została dawka.. A jaką wcześniej przyjmowałaś dawkę? Ja zażywam na tachykardię i poza tym też niedomykalność mitralną 10 mg/ 2 razy dziennie i jest poprawa. Lek ten też obniża ciśnienie więc jeśli masz je np. tak jak ja niskie to lepiej uważać z 40 mg. Poza tym też niedomykalność mitralna. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi