Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Plastyka zastawki mitralnej a ciąża

Gość Paulina

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam zwężenie zastawki mitralnej, na razi eprzed operacją, może się uda operować moją zastawkę. Lekarz (kardiolog) powiedział, że jakbym się decydowała na dziecko to cesarka. Czy Ty też masz taką wadę jak ja? A jeśli tak to czy miałaś plastykę i jakie są rokowania, ile czasu się żyje z tą wadą? Jak wiesz to napisz proszę, z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Ja mam zwężenie zastawki tętnicy płucnej od urodzenia, jestem po dwóch nieskutecznych plastykach balonowych, miałam iść na operację, ale jestem w ciąży (7 tydzień) nie wiem co teraz będzie, strasznie sie boję czy uda mi się donosić ciąże i urodzić zdrowe dziecko. mam nadzieję że obecny stan medycyny mi jednak w tym pomoże. Jeżeli ktoś miał taką wadę to niech mi napisze jak czuł się w ciąży, bo nawet nie bardzo wiem co może się dziać przez tą moją wadę u mnie i u dziecka.
Kochana nie wiem czy cie to pocieszy le ja mam ASD1 i wade zastawki aortalnej oraz powiekszone prawe serce.Wada jest dosc powazna.Napewno nie unikne operacji.Chcialam ci jesdnak napisac ze urodzilam naturalnie czworo dzieci.Troje jest calkowicie zdrowych a czwarte dziecko ma zwezenie zastawki aortalnej.Ma szesc lat i jak narazie pozostaje pod kontrola kardiologiczna przy gradiecie 42.mysle ze twoje dzieciatko urodzi sie calkowicie zdrowe.Trzymam za was kciuki. Buziaczki.
Ja na 75% mam stenozę mitralną, tzn u kardiologa nie byłam, bo lekarz internista twierdził że podwyższone tętno to norma przy niskim ciśnieniu, ale jak poczytałam to reszta objawów się zgadza, urodziłam zdrowe dziecko siłami natury, bez wsparcia medycznego (tzn bez żadnych wkłuć, znieczulenia, leków, nacięcia etc), ciąża była zagrożona (prawdopodobnie właśnie ze względu na wadę serca). Teraz idę do kardiologa i mam nadzieję, że dowiem się wszystkiego i wyleczy mnie z tej wady, gdyż kolejne dziecko chcę już urodzić w domu (pierwszego nie mogłam ze względu na zagrożoną ciążę). Jeśli można, należy za wszelką cenę walczyć o poród naturalny (mój trwał faza I + II 3h20 min), ważne żeby szpital, miał odpowiednie zaplecze w razie komplikacji.

Hej dziewczyny, mam wadę zastawki mitralnej. Mam syna urodzonego przez cesarskie cięcie , ale nie ze względu na wadę gdyż nie było przeciwskazań do porodu naturalnego. Teraz jednak mam zalecona plastykę zastawki a zaczęliśmy się starać o dziecko. Stąd moje pytanie czy któraś z Was zaszła w ciążę po zabiegu-czy wiecie ile należy odczekać zanim się zajdzie w ciążę?

Ech no właśnie moja Pani kardiolog nigdy nie prowadziła jeszcze osoby z moim schorzeniem, wiem że musi byc pierwszy raz inaczej nie będzie miała doświadczenia i ufam jej tylko najzwyczajniej w świecie się boję. Jej sugestia o zabiegu zbiegła się z moja decyzja o staraniu się o drugie dziecko stąd mój dylemat czy najpierw zabieg a potem ciąża czy na odrót. Myslałam że znajdę kogoś po zabiegu kto rodził i się dowiem po jakim czasie. Dzięki , pozdrawiam

Gość Ewa30zToF

Aga,32: Zmień jak najszybciej kardiologa! Nie ryzykuj zdrowia swojego i swojego dziecka, będąc pod opieką niedoświadczonego lekarza.. Jesteś pod opieką ośrodka dla dorosłych z wrodzonymi wadami serca? Mam nadzieję, że tak. Sama od 15 lat jestem pacjentką Instytutu Kardiologii w Warszawie-Aninie. Podobne ośrodki są w Krakowie, Zabrzu, Wrocławiu, Katowicach.

Ja narazie jestem od 2008 roku w przychodni kardiologicznej, moja lekarka chce mnie najpierw skierować do Zabrza, gdzie mieliby zrobić dokładne badania i zdecydować ostatecznie o konieczności i ewentualnie o metodzie zabiegu. Ona jest poprostu kardiologiem pierwszego kontaktu. Nie myślałam o zmianie gdyż i tak o zabiegu będą decydować fachowcy prawdopodobnie z Zabrza. Dziękuję Ci za odpowiedź, chciałam poprostu znaleźć kogoś kto zdecydował się na dziecko po zabiegu-jak szybko mogło to nastąpić. Pozdrawiam

Witam,w w tym roku skończę 26 lat.Prawie trzy lata temu urodziłam dzidziusia przez cesarskie cięcie,ale nie ze względów mojego zdrowia tylko jego złego ułożenia główki.Podczas cesarki anastazjolog zwrócił uwagę na moją nieprawidłową akcję serca przez co dziś wiem,że mam niedomykalność zastawki mitralnej.Na ostatnich konsultacjach z Kardiologiem stwierdzono,że najlepiej wykonać zabieg naprawczy zastawki czyli tzw.plastykę zastawki mitralnej(polecono mi Rzeszów,gdyż wykonują tam zabieg przez cięcie boczne co wiąże się z późniejszą estetyką i mniejszą ingerencją w nasze ciało) Ze względu na to iż chcę mieć jeszcze dzidziusia,Pan kardiolog zalecił,żeby wykonać najpierw zabieg(po nim przez 3 miesiące przyjmuje się leki przeciw zakrzepowe,a później mogę zachodzić w ciążę) pozdrawiam