Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na serce od lekarza pierwszego kontaktu

Gość Mikem

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu w czasie corocznych badan okresowych w badaniu ekg wyszło mi niemiarowe bicie serca, udałem się więc do lekarza pierwszego kontaktu, powiedziałem jak wygląda sprawa a *lekarz* bez żadnego badania (ekg, holter, usg) przepisał mi lek Bibloc 5mg... co myślicie o takiej sytuacji. Jakiego kardiologa w Gliwicach możecie polecić?

Drogi Panie Mikem, Na szczęście mieszka Pan w dużym ośrodku i to na Śląsku, gdzie jest bardzo wielu dobrych kardiologów, pracujących w szpitalach klinicznych, miejskich i w ambulatoriach. Trafienie do dobrego kardiologa w Gliwicach, Katowicach czy w Zabrzu nie będzie trudne. Nie pisze Pan, czy zaczął Pan brać przepisany lek i jak się Pan podczas jego stosowania czuje? Bisoprolol, który jest zawarty w Bibloku zwalnia tętno i obniża ciśnienie tętnicze. Dlatego ważne jest, żeby kontrolować oba te parametry podczas jego stosowania. Ważne jest również, żeby miał Pan zaufanie do lekarza, który Pana leczy i wtedy może Pan stosować przepisane przez niego leki, bez pytania o opinię osób, które nie znają dobrze Pana osobistej sytuacji zdrowotnej.