Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Barlowa i niedomykalność zastawki mitralnej

kumen

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę mi powiedzieć jak to wygląda: Mam umiarkowaną do dużej niedomykalność mitralną ( tak wpisane na karcie info ze szpitala) i wypadanie wszystkich płatków zastawki mitralnej, dodatkowo różniste zaburzenia rytmu serca od VEBsów(ok 5 tys), SVEBsów (ok 5 tys)przewiedzionych z aberracją przez bigeminie do nsVT, nie pomijając oczywiście różnistych zasłabnięć bez utrat przytomności, mroczków przed oczami( mam zapisane poronny zespół MAS). Byłam raz zakwalifikowana do ablacji, ale, że nie wyzwolono arytmii podczas EPSu to nic to nie dało. Obecnie czekam na drugi termin zabiegu. I tu moje pytanie,bo trochę się już zgubiłam powiem szczerze...czy jest sens bawić się w usuwanie arytmii gdy jej źródłem jest wadliwa zastawka?czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby trzasnąć jakąś plastykę zastawki? Tak się wybieram do prof Biedermana na konsultację ale obecnie nie mam kasy. Byłam u prof Walczaka, ale prof nalega na ablację...z kolei zespół ablujący w IK Anin twierdzi, że nie mam za dużo tych zaburzeń i ablacja jest nie potrzebna...no i tak od paru miesięcy mam już mętlik w głowie...co lekarz to inne zdanie...Może tu uzyskam jakąś konkretną odpowiedź? Oczywiście nie potraktuję tej odpowiedzi jako odpowiedź decyzyjną.

Droga Pani Kumen, Z Pani opisu można się domyśleć, że ma Pani sporo komorowych i nadkomorowych zaburzeń rytmu związanych z zasłabnięciami, bądź poronnymi napadami zespołu MAS. Nieprawidłowości zastawki mitralnej (dwudzielnej) - wypadanie obu płatków oraz jej niedomykalność - mogą być przyczyną tych zaburzeń rytmu serca, chociaż być może nie jedyną. Z całą pewnością należy ustalić, czy nieprawidłowy aparat zastawki mitralnej nie wymaga korekty chirurgicznej. Oczekuje Pani na drugi termin badania elektrofizjologicznego i ewentualnej ablacji. Trzeba cierpliwie czekać. Jeżeli zasłabnięcia będą się powtarzały, albo wystąpi pełna utrata przytomności - wtedy trzeba to badanie, bądź zabieg ablacji wykonać w trybie pilnym. Trzeba dotrzeć do ośrodka kardiologicznego, w którym rozpoznano u Pani anomalię (nieprawidłowość) aparatu zastawki mitralnej oraz zaburzenia rytmu i opowiedzieć o Pani dalszych losach po wyjściu ze szpitala. Można się domyślać, że skierowano Panią do określonego miejsca, gdzie miały być ustalone wskazania do badania elektrofizjologicznego, którego wynik decyduje o celowości wykonania ablacji.

Dziękuję za odpowiedź. Tak, zostałam skierowana do Instytutu Kardiologii w Aninie przez swojego kardiologa w moim miejscu zamieszkania, który to po około 8-letnim leczeniu mnie bezradnie rozłożył ręcę :) EPS miałam w styczniu 2013r. Z tą zastawką to mam tak trochę śmiesznie, ponieważ tak jak już napisałam wcześniej, co lekarz to inna opinia. Jeden mówi, że trzeba się powoli zastanawiać nad jakąś plastyką zastawki inny mówi, że za jakieś 10 lat pójdzie ona do wymiany a jeszcze inny , że młoda jestem(29l) więc niedomykalność się na pewno zmniejszy. Oczywiście nikogo nie krytykuję, bo wiadomo, każdy ma prawo do własnego zdania,tylko problem zaczyna się wtedy,kiedy my - pacjenci mamy wybrać lekarza któremu zaufać. Przecież chodzi o nasze zdrowie, czasem życie.... Odnośnie moich zaburzeń rytmu, to dopiero na prywatnej wizycie prof Walczak powiedział mi, że ich przyczyną jest niedomykalność zastawki... najprawdopodobniej :) I nie wiem teraz czy to dziwne czy zupełnie normalne, że podczas mojego pobytu na oddziale KZRS nie usłyszałam ani jednego słowa, nawet nie zostało wspomniane że mam sporą niedomykalność mitralną...No nic, tak jak Pan powiedział udam się na wizytę do prof Biedermana, zobaczymy co on mi powie. Dziękuję za radę.