Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betaloc ZOK - czy ktoś z was to zażywa?

Gość Miarka

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zgarnęłam pierwszą dawkę (1/2 tab 25) jednak nie wiem czy jutro wezme kolejną. Lekarz przepisał mi lek ze względu na wysoki puls (ciśnienie mam ok) i jestem w trakcie oczekiwania na wyniki jaki może być powód. Przyznam szczerze, że zrobiła błąd kupując na dzień dobry lek nie zapoznając się z ulotką w internecie. Generalnie nie chcę ładować w siebie leków nie znając powodów. Być może jakiś lekki lek uspakajający by mi pomógł...

Witam, z gory przepraszam za brak polskich znakow, betaloc biore od okolo tyg., mam problemy z cisnieniem z sercem nie wiem dokladnie jeszcze co bo jest to diagnozowane. Chodzi mi o efekt kaca na drugi dzien po spozyciu alkoholu, mam dziwne objawy, kreci mi sie dziwnie glowie kiedz probuje zasnac, nie moge lezec bo tez zle sie czuje, odczuwam ogolnie mocne oslabienie, jakbym mial zaraz zemdlec, mial ktos moze cos takiego i wie dlaczego tak jest? dodam ze te objawy pojawialy sie powoli az przyszedl moment w ktorym jest to nie do znieniesienia(zaznacze ze to nie jest normalny kac, czuje sie dziwnie i strasznie zle)

Ja mam takie objawy kaca jak poprzednik tyle ze bez zadnych tabletek. od dluzszego czasu tak moj organizm zaczal reagowac. teraz mam zaczac brac betaloc 25 bo mam wysoki puls, na cisnienie biore juz lisipropl od miesiaca bo strasznie mi poszlo w gore, do tego leki uspokajajace bo prawdopodobnie u mnie przyczyna jest nerwica. czy w takim wypadku tez jestem do konca zycia skazana na leki? betalocu jeszcze nie bralam ale podczas brania lisiprolu zdazylo mi sie nie raz wypic kilka piwek i nawet po 6 nast dnia czulam sie normalnie. tzn tradycyjny kac zabojca jak w moim przypadku ale nic innego co moglo by byc powiazane z wymieszniem leku z alkoholem. troche boje sie jak to bedzie z betalokiem ale pewnie zdazy mi sie i to wyprobowac.

Od dluższego czasu zażywam Beto 100 ZK. Ostatnio realizując receptę też na ten lek dopiero w domu zauważyłem(pomiędzy innymi lekami) że jest to Betaloc ZOK 100 również w tej samej cenie. Obawiam się czy to aby nie jakaś pomyłka - może to równoznaczne leki. Może ktoś zna oba te leki?

Biorę Betaloc i pojawilo sie u mnie zmeczenie , ból głowy, pocenie sie , bóle brzuch i odstawilem go , nagle poczulem sie lepiej , a bralem 0,25 a mialem cisnienie 95/150 to bylo max i lekarz kazał mi brac ten lek. Proszę o odp. czy odstawienie tego leku cos zagraża.

Ja biorę betaloc od 2 lat i jedyny problem zwiazany z alkoholem to dużo gorsze samopoczucie na dzień następny serce mi wali jak szalone :( co do tycia to bzdury jakieś betaloc nie powoduje tycia ale jak ktos lubi pojeść to jest to dobre usprawiedliwienie *tyle bo jem betaloc i nic nie poradzę* ja jak zaczęłam jeść bataloc to postanowiłam polepszyć swoje życie ogólnie i schudłam 22 kilo wiec moge w 100% powiedziec że betaloc nie powoduje tycia :)

Witajcie, nie piszcie bzur, ze tego nie mozna i tego nie mozna , tak samo z tyciem, jestem po dwoch operacjach serca, jedna Rossa, a druga Bentalla i ta druga calkiem nie dawno bo rok temu nie caly. Zazuwam beatalok juz 1,5 roku i jak sie kontrolujesz i nie zresz to nie przytyjesz, oczywiscie jak ktos nie ma umiaru to najlatwiej zgonic na leki. Co do alkoholu to ja funkcjonuje calkowcie normalnie. Kiedy mam ochote i okazje to napije sie winka lup piwka w roznych ilosciach, nie pijam mocnych alkoholi. Dwa tygodnie temu bylem w Aninie na kontroli i wszelkie wyniki mam w jak najlepszej normie zatem nie dajmy sie zwariowac. Dodam jeszcze, ze wielokrotnie przerabialem temat normalnego trybu zycia z lekarzami w Aninie i wszyscy zgdonie twierdzili zdrowo, ale nie dajmy sie zwariowac. Raz na jakis czas sie napic nie zaszkodzi. Pozdrawiam.

To bardzo dobry lek , bardzo uspokaja serducho w moim przypadku, biore go od 7 miechów , najpierw 50 raz dziennie rano ,teraz kardiolog docelowo zapisał 100 ja akurat ten lek biore 50 rano i 50 wieczór mam gorącą nadzieje że na tej 100-ce zostane na długi okres czasu bo wiem ze czasami organizm sie uodparnia na dawki i potem słabo juz działa POZDRO

Beto zok200 zażywam od kilku lat. Leczona byłam kilkoma blokerami . Nie dawało to rezultatów. puls nie zmniejszał się przekraczał 100-140 uderzeń na minutę. Po wprowadzeniu Beto Zok200 rytm serca nie przekracza 90 uderzeń na minutę najczęściej wynosi od 55-70 uderzeń na minutę. Ustąpiły silne bóle głowy i zawroty. Obniżyło się ciśnienie może troszkę za nisko 100/40mg ale nie czuję się najgorzej jestem osłabiona i zmęczona. Korzyści są większe zmniejszyły się kołatanie i silne bóle serca. Miałam mieć zrobiona ablacje na razie nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam

U mnie po podaniu betalocu 50, okazało się że *być może* jestem uczulony na metoprolol. Wczoraj prawie zszedłem z tego świata. Nie chce nikogo straszyć, ale jedynie zaznaczyć że czasem skutek leku może być odwrotny od zamierzonego. Na drugi dzień po porannej dawce trafiłem na izbę przyjęć z tętnem 150. Zawrotami głowy, osłabieniem, szumami usznymi. Natychmiast wykonano ekg, wykazało drżenie serca i arytmie. Kazano natychmiast odstawić lek. Do teraz odczówam skutki, tętno po nawodnieniu spadło do 92, ale od rana utrzymuje się na poziomie 100. Lekarka która mnie przyjmowała była sama skołowana, gdyż betabloker i to w takiej dawce mógł przeciez wywołać bradykardie, a mi tachy skoczyła. Jestem niskociśnieniowcem, tetno przewaznie 90/60. Wczoraj 130/90. Dziś wybieram sie do kardiologa i przyznam się, że po tym co spotkało mnie z tym lekiem przez ostatnie 2 dni, mam ogromne obawy co do brania innych leków na serce. Leczyłem się od paru lat na tachykardię zatokową, niestety con cor przestał na mnie działać, a w większej dawce powodował otępienie, dlatego kardiolog zmienił mi na betaloc.

Witam, jestem niskociśnieniowcem z wysokim tętnem, lekarka przepisała mi betaloc 4 tygodnie temu, brałam po połówce i coś czułam że jest nie tak. Po wczorajszej dawce dziś miałam tętno 111 zazwyczaj mam do 90, czułam się fatalnie, dziś już nie wzięłam i tętno spadło do 88. Czy ktoś zaobserwował taką dziwną reakcję u siebie? Dodam jeszcze, że psychicznie też się czuje fatalnie i nie wiem czy to po tym leku. Pozdrawiam Karolina.

Ja biorę Betaloc 50 od 9 lat , 1 piwko wypijam co dzień , tzn:: dziś 3 jutro nic ale w miesiącu wychodzi jedno dziennie i czasem na jakieś imprezie kilka kieliszków wódki ale nie więcej , czy przytyłem ?? TAK kilka kilo mnie przybyło ale mam już 50 lat , ale mam pytanie dla panów ,,, czy nie macie problemów z erekcją ???? bo ja od kilku miesięcy zaczynam się upatrywać skutków ubocznych branie tego leku i na forum czytam to może być przyczyną brania Betaloc ,,,, Czekam na odpowiedzieć

Brałem betaloc ZOK 25 mg przez rok i było ok. Niestety, od ponad roku (czyli w sumie dziś pona 2 lata brania leku) bardzo źle sypiam. Pomimo, ze schudłem, unikam alkoholu, słodyczy, przetworzonych węglowodanów, latem jeżdżę na rowerze i zacząłem ostatnio nawet biegać, sypiam coraz gorzej. Budzę się niema co noc po 2-3 razy z walacym sercem. Jest to z reguły poprzedzone koszmarem sennym. Nagrywam się co noc, bo już myślałem, że to wina bezdechu, bo pomimo schudnięcia i zdrowszego trybu życia zacząłem chrapać nawet na boku, czego wcześniej nie miałem (nawet przy sporej nadwadze). Jestem teraz niskociśnieniowcem (maks. ciśnienie to 135/80 i to po odwodnieniu). Zacząłem jeść więcej soli i to nieco pomaga. Ale teraz widzę, że może to być przyczyna betalocu, który bazuje na metoprololu, który przekracza barierę krew-mózg (podobnie jak propranolol) i może mieć wpływ na jakość snu. Od roku się alkoholu napić nie mogę (nawet szklanki piwa czy lampki wina!), bo od razu mi to rzutuje na sen (mam częstsze wybudzenia). Dlaczego lekarze wciąż przepisują ten stary betalbloker, skoro są inne, które nie przekraczają bariery krew-mózg, jak bisocard czy nebivolol? Podsumowując: mam jak najgorsze skojarzenia z tym lekiem. Poczytajcie sobie też tutaj o zaburzeniach snu i walącym sercu w nocy po meto- i propranololu: http://www.peoplespharmacy.com/2013/04/08/bad-dreams-from-beta-blockers/