Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betaloc ZOK - czy ktoś z was to zażywa?

Gość Miarka

Rekomendowane odpowiedzi

Lekarz zapisał mi lek Betaloc Zok. Słyszałam, że po przyjmowaniu tego leku niektóre osoby zauwazył wzrost masy ciała. Czy i tak było w Waszym wypadku, czy często sie to zdarza? I jeszcze takie małe pytanko ;). Wiem ze do leków spożywanie alkoholu nie jest wskazane ;). Podobno alkohol może zwiększyć stęzenie Betalocu we krwi... Ale jak sprawa w praktyce wygląda? Próbowaliście? ...bo jedno piwko chyba nic nie zaszkodzi? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Takie bzdety wypisujecie na tematy alkocholu albo sie leczycie albo alkochol co do zwiekszenia masy ciala po zazywaniu leku betaloc jak z umiarem sie odzywiasz napewno nie utyjesz ja biore ten lek dwa lata i nie zuwazylam zmiany . Pozdrawiam i z alkocholem zero przy zazywaniu lekow
Ja zauważyłam lekki wzrost masy ciała. Może kobiety są bardziej przeczulone na tym punkcie? W kazdym razie niewiele, ale jednak przytyłam, chociaż uważałam ile jem. Moze dlatego to odczułam , bo nigdy nie miałam problemów i jestem szczupła. Wcześniej jak widziałam,ze waga idzie w górę parę razy nie zjadłam kolacji i było ok, a tutaj to nie działało. Od ponad miesiąca biore Concor 5 zamiast Betalocu i właśnie troche schudłam, co mnie utwierdziło,ze jednak przy Betalocu przytyłam. Ale u Ciebie wcale tak nie musi być :) Co do alkoholu, to ja czasem pozwoliłam sobie na małego drinka lub kieliszek wina. Przy Betalocu było ok, natomiast przy Concorze raz wypiłam pół kieliszka szampana i myślałm, że zasnę przy stole. I juz wiem,ze przy Concorze wykluczę nawet te małe liści :(
Tez zwiekszyla mi sie masa ciala,a jestem jaroszka.Poza tym mam skurcze w lydkach. Czasem tez wypije jakiegos drinka, piwo. Kiedys lekarz w sanatorium powiedzial, ze po to sa leki, zeby czlowiek mogl zyc normalnie i korzystac z zycia i z uzywek.
witaj ja zażywam Betalok 50 od ok. pół roku. Nie zauważyłem żadnych problemów z tyciem, jeżeli chodzi o alkohol to funkcjonuję całkowicie normalnie. Jeżeli mam ochotę na piwo czy drinka a nawet więcej nie odmawiam sobie i branie Betaloku nie ma żadnych negatywnych wpływów. Nie odczuwam też żadnych objawów ubocznych.
Czesc Wam ja dopiero mam zaczac brac ten lek i jak czytam niekture wypowiedzi to az sie boje, tym bardziej ze platuje zajscie w ciaze i nie wiem dokładnie czy ten lek ma jakies skutki uboczne co do ciazy , bo jeden lekarz mi mowi ze tak a drogi znowu ze nie i ja juz sama niewiem co myslec i ktorego z nich suchac wiec prosze o wiadomosc jak ktoras z pan brała ten lek przed albo w czasie ciazy moje gg.1907302
Witam! Mam 23 lata i zazywam betalok od 10 miesiecy. Niestety przytylam, nie zmieniajac swoich przyzwyczajen zywieniowych, wiec cos w tym jest. Najgorsze jest to, ze nigdy wczesniej nie mialam problemow z waga i w dodatku, nie daje rady zrzucic tych paru kilogramow pomimo diety i sportu. Betalok ponoc moze wplywac na zmniejszenie przemiany materii. Ale coz, najwazniejsze jest zdrowie. Co do alkoholu, to nie nalezy histeryzowac, najwazniejszy jest zloty srodek. Kieliszek wina do kolacji nie zaszkodzi, a wrecz jest mile widziany: czerwone wino w UMIARKOWANYCH ilosciach jest korzystne dla sercowcow.
no fakt, ja już od jakiś 4 miesięcy biorę Betaloc 25 mg (chyba najmniejsza dawka ;]) i jakoś tez specjalnie nie zauważyłam żebym przytyła...a i tak alkoholu nie ruszam...hmm...kurcze...widzę, ze większość osób z tego powodu nie ma problemów..co cieszy :D
ble ble ble jesli zazywasz leki np betaloc zok nic sie nie stanie jesli od czasu do czasu cos sie napijesz (oczywiscie w malych ilosciach) ... ja pytalam lekarza czy moge np napic sie szampana i wina na swoim weselu bedac pod wplywem leku to odpowiedzial : oczywiscie ze tak, po to bierze Pani leki zebym mogla normalnie funkcjonowac.No ale jesli ktos nie potrafi przestac na lampce wina czy na jednym piwku to niech sobie daruje...
przepraszam za te ble ble ble :) Ale to czy komus zaszkodzi alkohol lub czy przytyje... to wszystko zalezy od czlowieka i nie mozena tego przewidziec. Ja osobiscie przy malej diecie schudlam 7 kg (biorac lek) Podczas przyjmowania leku zdarzylo mi sie wypic szampana i tez nic mi sie nie stalo
Leki tego typu obnizaja metabolizm zczym zwiazane jest spalanie energi.Mniej energi jest spalane dlatego ze organizm jest na niskich obrotach dlatego tez mozna troche przytyc.Ale najwazniejsze jest serce a reszte mozna zredukowac odpowiednia dieta. Jezeli chodzi o alkohol to odradzam,jest absolutnie zabronione branie lekow i zarzywanie alkoholu.oze dojsc do jakis zaburzen.
biorę BETALOC ZOK 50mg od 2 miesięcy. czuję się dobrze czasem coś się odezwie typu zawroty głowy ale jest lepiej.staram się o tym nie myśleć.mam dobrego faceta na moje chore serce.co do wagi to u mnie wręcz odwrotnie bo schudłam już 6 kg odkąd to zaczęłam brać.a nie stosuję żadnej diety.alkoholu nie polecam podczas leczenia ale to sprawa indywidualna.
Gość karolkolacz
Ogolnie rzecz biorac to jest tak, ze w 99 % branie lekow z alkoholem nie ma zadnego wplywu. Przekonanie, ze alkohol wchodzi w interakcje z wiekszoscia lekow jest zwykle nieprawda. Chociaz byc moze jest to sluszne dmuchanie na zimne, bo przy niektorych lekach np. przy pochodnych kwasu barbituranowego uzycie alkoholu ma dzialanie silnie synergiczne, co moze sie skonczyc nawet smiercia; a o takich interakcjach osoba bez wyksztalcenia medycznego nie ma pojecia. Akurat w przypadku betalocu alkohol nie ma wiekszego wlywu. Niemniej jednak alkohol w wiekszych dawkach podwyzsza cisnienie tetnicze, a wiec wywoluje odwrotny efekt jak betaloc. Przyznam, ze wielokrotnie zdarzylo mi sie duzo wypic po zażyciu betalocu, jednak nie zauwazylem zadnych objawow poza zwyklym dzialaniem alkoholu. Co do zwiekszenia wagi to sie zgadza, sam tego wlasnie doswiadczylem ok. 5kg w ciagu pol roku. Co nalezy podkreslic, to mam sklonnosci do nadwagi, nie mniej jednak od kilku lat udawalo mi sie utrzymac wage na stalym poziomie. Wlasnie zastanawiam sie nad zmiana tego leku na inny. Tym bardziej, ze znajomy lekarz stwierdzil ze betaloc nie jest zbyt dobrym pomyslem przy sklonnosci do nadwagi. Konsultacja z magistrem farmacji rowniez poglebila moje przekonanie do tego aby zmienic ten lek na inny, chociaz wyrazil on swoja watpliwosc co do bezposredniego wplywu na wzrost wagi to powiedzial ze betaloc moze nieznacznie zmiejszyc zuzycie energii. Moim zdaniem dlatego dluzsze stosowanie tego leku prowadzi do wzrostu wagi.
Gość tomson 20
Ja też się dołącze do tej dyskusji. Biorę Betaloc ZOK 50 od 1,5 roku na nadciśnienie tętnicze i na początku też przytyłem,ale to chwilowe. Ogólnie jestem zadowolony z tego leku bo jest skuteczny i mam teraz ciśnienie ok. 120/80. Najgorzej jest tylko w przypadku nagłego odstawienia, boraz tak zrobiłem i miałem siśnienie 190/130 i było u mnie pogotowie. Lekarz powiedział, że takich leków nie można odstawiać i nie odstawiam już. Ogólnie jest lekiem VERY GOOD!
Gość tomson 20
A co do alkoholu, to też pije czasem vódkę i to nawet w wiekszych ilościach i Betaloc Bogu dzięki mi nie zaszkodził. Tylko ja biorę lek rano (1 tabletkę) a piję dopiero popołudniu lub wieczorem, aby lek już zdążył wchłonąć. Pozdrawiam!
ja od 10lat biore betaloc teraz juz100.ktos pisal o planowaniu ciazy ja tez w tym czasie bylam w ciazy i przestalam brac ten lek takze konieczna jest wizyta u kardiologa mi od razu wstrzymano ten lek.ja tez zauwazylam,ze moja masa ciala jest wieksza choc staram sie nie dojadac.a co do alkoholu to jak wezne lek rano8-10 to wieczorem moge pozwolic na piwo lub lampke wina.