Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Agnieszka12345

Rekomendowane odpowiedzi

Pani Agnieszko, wydaje mi się, że warto wiedzieć, czy jest to pytanie typu egzaminu dla studenta medycy, czy chodzi o bliską Pani osobę, czy podejrzenie tętniaka mózgu Pani właśnie dotyczy? Zasadniczo sami jako pacjenci, nawet jeżeli pacjentem jest lekarz, nie kierujemy siebie na wymienione wyżej badania. Każde z tych badań ma swoje określone szkodliwości i nie trzeba ich wykonywać bez wyraźnego powodu.Ogólnie rzecz biorąc badania bez kontrastu są mniej dokładne, ale są też mniej ryzykowne - kontrast może uszkodzić np. nerki, szczególnie jeżeli ich wydolność jest upośledzona.Tętniak jest to inaczej mówiąc istotne poszerzenie naczynia, dlatego badania uwidoczniające naczynia wewnątrz czaszki (w nazwie mają *angio*) są bardziej przydatne. Podejrzenie tętniaka mózgu jest jednak sprawą na tyle poważną, że nie warto samemu o tym decydować. Trzeba zwrócić się do neurologa, do którego ma się zaufanie.

Gość Agnieszka12345

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Podejrzenie tętniaka dotyczy mojej siostry. Z pewnych względów nie jest ona ubezpieczona (leczy się wyłącznie prywatnie). Ostatnio kiedy była u neurologa zalecił on jej wykonanie (cytuję) *angiografii tk lub mr*. Wcześniej robiła ona badanie tomografii bez kontrastu głowy które nic nie wykazało. Ma ona bardzo silny kłujący ból głowy w jednym konkretnym punkcie, zawsze w tym samym. Nasila się on szczególnie przy wyższym ciśnieniu (np. podczas picia kawy, stresu). Lekarz wykluczył również migrenę. Proszę o radę. Czy siostra powinna w takim razie wykonać jedno z badań, które wcześniej wymieniłam ? Dodam że oprócz objawów związanych z głową jest zdrowa, nie ma kłopotów z nerkami. Przeszła kompleksowe badanie krwi i wszystko jest idealnie.

Gość Paulina560

Mam te same bole a do tego zawroty i zaburzenia widzenia. Tomograf nic nie wykazal. Dopiero rezonans z opcja angio dlatego polecam to badanie. Jest szczegolowe i wykazalo u mnie dwa tetniaki mozgu (w zupelnie innym miejscu niz pulsujacy bol od ktorego zaczyna cala moja akcja z... Migrena)