Gość Agnieszka12345 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam. Serdecznie proszę o poradę. Jakim badaniem można wykryć tętniaka mózgu? Czy wystarczy zwykła tomografia czy musi to być angioTK? Lepiej wykonać MRangio czy TKangio? Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Pani Agnieszko, wydaje mi się, że warto wiedzieć, czy jest to pytanie typu egzaminu dla studenta medycy, czy chodzi o bliską Pani osobę, czy podejrzenie tętniaka mózgu Pani właśnie dotyczy? Zasadniczo sami jako pacjenci, nawet jeżeli pacjentem jest lekarz, nie kierujemy siebie na wymienione wyżej badania. Każde z tych badań ma swoje określone szkodliwości i nie trzeba ich wykonywać bez wyraźnego powodu.Ogólnie rzecz biorąc badania bez kontrastu są mniej dokładne, ale są też mniej ryzykowne - kontrast może uszkodzić np. nerki, szczególnie jeżeli ich wydolność jest upośledzona.Tętniak jest to inaczej mówiąc istotne poszerzenie naczynia, dlatego badania uwidoczniające naczynia wewnątrz czaszki (w nazwie mają *angio*) są bardziej przydatne. Podejrzenie tętniaka mózgu jest jednak sprawą na tyle poważną, że nie warto samemu o tym decydować. Trzeba zwrócić się do neurologa, do którego ma się zaufanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Agnieszka12345 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Podejrzenie tętniaka dotyczy mojej siostry. Z pewnych względów nie jest ona ubezpieczona (leczy się wyłącznie prywatnie). Ostatnio kiedy była u neurologa zalecił on jej wykonanie (cytuję) *angiografii tk lub mr*. Wcześniej robiła ona badanie tomografii bez kontrastu głowy które nic nie wykazało. Ma ona bardzo silny kłujący ból głowy w jednym konkretnym punkcie, zawsze w tym samym. Nasila się on szczególnie przy wyższym ciśnieniu (np. podczas picia kawy, stresu). Lekarz wykluczył również migrenę. Proszę o radę. Czy siostra powinna w takim razie wykonać jedno z badań, które wcześniej wymieniłam ? Dodam że oprócz objawów związanych z głową jest zdrowa, nie ma kłopotów z nerkami. Przeszła kompleksowe badanie krwi i wszystko jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paulina560 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Mam te same bole a do tego zawroty i zaburzenia widzenia. Tomograf nic nie wykazal. Dopiero rezonans z opcja angio dlatego polecam to badanie. Jest szczegolowe i wykazalo u mnie dwa tetniaki mozgu (w zupelnie innym miejscu niz pulsujacy bol od ktorego zaczyna cala moja akcja z... Migrena) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marika Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Do Pani Pauliny - jakie miala Pani objawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi