Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stymulator resynchronizujący CRT

Gość Iwona

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informacje na temat tego stymulatora. Mój tata ma 77 lat i wyznaczony termin na wszczepienie tego rozrusznika.Bardzo się martwimy z powodu braku informacji na ten temat- jak to działa jakie jest ewentualne zagrożenie oraz jakie przynosi korzyści. Lekarz zaproponował ten zabieg informując że za 2,3 miesiace może być już za późno. U taty pracuje tylko 15% serca.Bywały już krytyczne sytuacje.Przy zwykłych rozrusznikach operacja trwa ok 1h,tutaj lekarz powiedział,że 4 h.Bardzo proszę o pomoc
Cześć, stymulator resynchronizujący CRT to bardzo zaawansoawne elektronicznie i medycznie urządzenie wszczepialne którego zadaniem jest zmniejszenie stopnia desynchronizacji w pracy komór serca u osób z zaburzeniami przewodzenia impulsów elektryczych w sercu. Układ stymuljący poza samym *rozrusznikiem* może składać się z 3 elektrod umiejscowionych w prawym przedsionku, prawej komorze i elektrody wprowadzonej do światła zatoki wieńcowej która będzie funckjonować dla komory lewej. Prawidłowa resynchronizacja poprawia hemodynamike i pracę lewej komory. Lekarz miał rację mówiąc że czas operacji to 4 godziny gdyż jest to bardzo trudny technicznie zabieg. Najbardziej czasochłonną procedurą jest właściwe umieszczenie elektrody w zatoce wieńcowej i uzyskanie prawidłowych parametrów elektrycznych i stymulacji lewej komory serca. Operacja odbywa się pod kontrolą rentgenowską (fluoroskopia) i EKG. Rejestrwane będą także potencjały elektryczne wewnątrzserca i sprawdzana stymulacja za pomocą urządzęń zewnętrznych. Pozdrawiam
Czy Pani tata jest juz po takim zabiegu?Jezeli tak to zależy mi na kilku słowach jak się czuje,jaka jest poprawa stanu zdrowia i komfortu życia i ogólnie kilka informacji na ten temat.Lekarz moja mamę także zakwalifikował do takiej operacji i mam wielkie obawy poniewaz wada serca też jest bardzo duża EF około15-17%,do tego choroba wiencowa,kardiomiopatia,stan po zawale i jeszcze cukrzyca.Bardzo proszę o odpowiedz.
Jestem po operacji serca i miałem rozrusznik dwu elektrodowy, który podczas operacji został odłączony od komór, jednak okazało się że był to zły rozrusznik iż potrzebuję CRT 3 elektrodowego. Zabieg trwał 3 godziny wraz z wyjęciem starego rozrusznika i starych elektrod. poprawa jest znaczna zmniejszyło sie mi serce, które było wręcz ogromne.
Gość mroziu84
Ja również miałem wymieniony stymulator DDD w 2009roku i usunięty cały układ wraz z elektrodami i został wszczepiony resynchronizator CRT-D zabieg trwał 8 godzin ponieważ był problem z umieszczeniem elektrody lewokomorowej która stymulowała przeponę, do tej pory miałem już cztery próby umieszczenia elektrody lewokomorowej, dwie pierwsze udane lecz stymulowana była przepona a dwie ostatnie próby umieszczenia elektrody nieudane z powodu zwężenia i zakrętów w obrębie żyły podobojczykowej oraz zwężenie żyły górnej głównej. Będę miał jeszcze jedną próbę umieszczenia elektrody a jak się nie uda to będę miał montowaną elektrodę nasierdziowo kardiochirurgicznie umieszczaną na otwartym sercu. Ale myślę że ja mam akurat chyba pecha więc proszę się nie sugerować tym co napisałem, mam znajomego który miał pomnie wszczepiany CRT-D i po zabiegu też mu stymulowało przeponę ale po przeprogramowaniu zmniejszyło się znacznie i mówi że da się z tym wytrzymać.
Gość Gosiakk82

Witam! Dzis mój Tatuś miał mieć zabieg wszczepienia CRT-D. Niestety dwóch lekarzy poddas zabiegu nie dało rady wprowadzić 4tej elektrody. Tatus ma 75 lat, niewydolnośc serca IV stopnia oraz kardimiopatę rozstrzeniową. Prosze o pomoc!! Kto może taki zabieg wykonać? Jestem z Gorzowa wlkp. Może w Szczecinie? do kogo uderzyć? Gdzie pytać?