Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Proteza zastawki aortalnej

zibi71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Potrzebuję pomocy W marcu 2006 roku przeszedłem operację wszczepienia sztucznej zastawki mechanicznej w pozycję aortalną oraz protezy naczyniowej aorty wstępującej (proteza zespolona z zastawką CarboMedics Carbo-Seal 29/32 o numerze A649310-J)metodą Bentala. Miałem ostre rozwarstwienie tętniaka aorty wstępującej z dużą niedomykalnością zastawki aortalnej. Na chwilę obecną wszystko jest w porządku z sercem , zastawką i protezą aorty. Od dłuższego czasu mam silne bóle kręgosłupa, byłem u ortopedy i kazał mi sprawdzić czy przy tych wszczepionych zastawkach i protezie aorty i drutach na mostku(nie wiem co to jest druty czy co?) mogę zrobić rezonans magnetyczny całego kręgosłupa. Czy mógłby mi ktoś poradzić gdzie mogę uzyskać takie informacje, a może jest ktoś na forum kto wie coś na ten temat ?

Gość Ewa30zToF

Cześć, Zibi! Mogę Ci tylko pomóc w sprawie tych drutów na mostku (Jestem po 3 operacjach serca, przy czym przy dwóch miałam rozcinany mostek). W lutym tego roku miałam rezonans w Instytucie Kardiologii w Warszawie-Aninie. Druty, albo klamry, czyli metalowe szwy na mostku nie są przeszkodą.