Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i promieniujący ból w klatce piersiowej

Gość kamila221

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamila221

Ze względu na częste kołatania serca , ból w klatce promieniujący do żołądka oraz ramienia(lekarz twierdzi że to ból kostno stawowy lecz mnie wydaje się że ma inne podłoże) zlecono mi holtera na 24h. Dziś odebrałam wyniki, proszę o interpretację jeśli można RYTM ZATOKOWY ZE ŚREDNIĄ CZĘSTOŚCIĄ 81/MIN, MIN 47/MIN, MAX 167/MIN. POJEDYNCZYCH POBUDZEŃ KOMOROWYCH ZAREJESTROWANO 73. NADKOMOROWYCH 18. NIE WYKAZANO PAUZ. MINIMUM HR-4 R-R 47 BPM MAKSIMUM HR-4 R-R 167 bmp HRV DSNN-24H: 185 rMSSD: 27 pNN50: 6 bradykardia QT MAX QT: 461ms(Kan. 3) MAX QTc: 500ms MAX QT/QTc: o godz 02:34 HR 60bpm

Droga Pani Kamilo, wynik holtera nie jest groźny. Jest trochę zaburzeń rytmu, ale nie bardzo poważnych. Może je Pani przykro odczuwać i dlatego warto wrócić do lekarza, który kierował Panią na to badanie i zastanowić się, czy sytuacja nie wymaga jakiegoś leczenia. Bóle w klatce piersiowej u kobiet są trudniejsze do diagnostyki, niż u mężczyzn. Z Pani opisu wynika, że lokalizacja dolegliwości nie jest zupełnie typowa dla choroby wieńcowej. Warto wykonać echo serca, żeby upewnić się czy nie ma nieprawidłowości aparatu zastawki dwudzielnej (np. wypadanie płatka tej zastawki) oraz zbadać kręgosłup szyjny i piersiowy - jeżeli nie jest Pani w ciąży można zrobić rentgen tych odcinków kręgosłupa. Dużo zależy od tego - w jakim jest Pani wieku? W niektórych sytuacjach w diagnostyce bólów w klatce piersiowej u kobiet wykonuje się próbę wysiłkową EKG lub rzadziej - bo jest to badanie trudniej dostępne - wysiłkową echokardiografię. Ale zacząć trzeba od zwykłej spoczynkowej echokardiografii.

Gość Kamila221

Dziękuję za komentarz! Mam 26 lat, zapomniałam dodać iż mam stwierdzoną niedomykalność zastawki mitralnej, dość małą. skierowanie na echokardiografię mam,czekam na badanie(13 styczeń) dzień w którym miałam holtera był jednym z lepszych, ostatnio zdarzały mi się codziennie przez okres 2 tygodni kołatania, koszmarne, myślałam że serce* wyjdzie mi gardłem* najsilniejsze były w nocy, nawet partner je odczuwał kładąc rękę na mojej klatce piersiowej stąd zastanawiam się na ile te badanie jest miarodajne i czy w razie czego echo może pokaże dokładniejszą przyczynę nie wiem czy to ma związek ale drętwieją mi także palce u lewej ręki Pozdrawiam pozdrawiam