Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Widoczne pulsowanie brzucha i tętnic przy niedomykalności zastawki

Gość Precelek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Precelek

Witam wszystkich, Mam takie pytanie, Od jakiegoś czasu w zasadzie po badaniach ECHO w których miałem wykrytą niedomykalność zastawki II stopnia (2 płatkowa zastawka), zacząłem bardziej się sobie przyglądać, wcześniej nic nie odczuwałem, nie zwracałem uwagi na to. Chodzi mi np. jak leżę, to widzę jak mi się brzuch w rytm bicia serca porysza, tak samo tętnice szyjne po obu stronach i jeszcze hm ten *dołek* w okolicy tarczycy, wszystko tak pulsuje i to dość wyraźnie, tak samo widzę jak mi się koszulka rusza jak siedzę - szczególnie lewa pierś - widać jak skóra się porusza jakby serce było zaraz pod skórą a nie pod żebrami - nie wiem może za bardzo biorę to do głowy? Ma ktoś coś podobnego?

Gość anty hipochondria

Wydaje mi się że widzisz to wszystko ponieważ jeszcze żyjesz obserwuj uważnie jeżeli bicie ustanie a klatka piersiowa przestanie sie poruszać oznaczać to będzie że umarłes do tego czasu nic ci nie grozi więc ubierz buty i wyjdź na spacer ppozdrawiam.

Witam, to sa wlasnie objawy niedomykalnosci. Serce mocniej pompuje przez co widac to dosyc wyraznie na tetnicach i innych naczyniach. Tez tak mialem w pewnym stadium mojej niedomykalnosci. Po wymianie zastawki na mechaniczna objaw ten ustapil. Za to cykam:-) Konteoluj co jakis czas serce robiac echo. Najlepiej zaczerpnij konsultacji u jakiegos dobrego kardiochirurga. Pozdrawim

NIEOBECNY no tak właśnie też coś mi się obiło o uszy, że to dlatego, na co dzień w sumie nie przeszkadza mi to jak o tym zapominam, ale nocą jak leżę i próbuję zasnąć, to czuć jak cały pulsuje :) No mimo wszystko mam nadzieję, że operacji póki co mieć nie będę (choć zobaczę co pokaże kolejne echo, które zrobie na początku przyszłego roku), bo jednak na pewno bym otrzymał zastawkę mechaniczną a to już się wiąże niestety z kontrolowaniem INR co niestety jest na pewno uciążliwe szczególnie jeśli się ma mniej niż 30 lat. :) No ale, jak mus to mus :) Pozdrawiam!