Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hemodynamiczna niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej

Gość dgup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc. W opisie badania ECHO SERCA mam odnotowane: śladowe, nieistotne hemodynamiczne niedomykalności zastawek mitralnej i trójdzielnej. Czy ktoś mółby mi wytłumaczyć jakie są konsekwencje czegoś takiego? Czy można uznać to za niedomykalność - klasa czynnościowa I? Oraz czy może to wpływać na moją sprawność fizyczną? Dodam, że regularnie biegam i korzystam z pływalni, nigdy nie odczułem, że może być jakiś problem z wydolnością. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Według mnie czyli wedle tego o czym naczytałam się w różnych publikacjach, śladowe niedomykalności zastawek nie pogarszają rokowania. Klasa I to chyba lekka niedomykalność, a śladowa to jeszcze mniejsza...tak mi się wydaje. Całkiem niedawno, bo wczoraj :) przeczytałam publikację w której pan doktór Pręgowski, czy jakoś tak :) napisał, że osoby ze śladową, lekką, umiarkowaną i dużą nawet niedomykalnością bez organicznej choroby serca i obiawów podmiotowych mogą uprawiać sporty bez ograniczeń. Osoby se śladową niedomykalnością powinny co 3-5 lat wykonywać badanie ECHO serca aby sprawdzić czy wada się nie powiększa. Tak wyczytałam ja :)

Wstawiam Ci cytaty z tej publikacji o której pisałam wcześniej...w zasadzie to nic więcej nikt Ci nie powie :) Mowa tu o zastawce mitralnej. U bezobjawowych chorych z lekką MR, bez powiększenia i dysfunkcji lewej komory i bez nadciśnienia płucnego, badania kontrolne można wykonywać raz w roku, polecając jednocześnie choremu, aby zgłosił się do lekarza w razie wystąpienia dolegliwości. Nie ma potrzeby wykonywania badania echokardiograficznego co rok, chyba że się pojawią dane kliniczne świadczące o nasileniu niedomykalności Chorzy bez objawów podmiotowych z MR dowolnego stopnia, u których występuje rytm zatokowy, a wymiary lewej komory i lewego przedsionka oraz ciśnienie w tętnicach płucnych są prawidłowe, mogą wykonywać ćwiczenia fizyczne bez ograniczeń. Niewielkie niedomykalności zastawek płucnej, trójdzielnej i mitralnej mogą być obecne u znacznego odsetka osób zdrowych. Niekiedy nazywane są niedomykalnościami fizjologicznymi – oznacza to, iż ich występowanie nie świadczy o nieprawidłowości zastawki. Zawsze warto dopytać lekarza...

Powiem Ci tak, ja znalazłam to w czasopiśmie jakimś medycznym, jest to publikacja dr. Pręgowskiego. Ponieważ jest to dość długie opracowanie dotyczące wszystkich wad zastawkowych serca, powybierałam tylko to co mnie dotyczyło i skopiowałam do własnego dokumentu. Zaraz może pogrzebię w historii to znajdę i podam linka.