Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nieznaczne zwężenie przestrzeni międzytrzonowej kręgosłupa a SM

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 miesięcy szukam pomocy, sama nie wiem jakiej. Czytając opis z Wikipedii o SM się dosłownie rozbeczałam na AMEN , i nie umiem przestać i już widzę Siebie na wózku . Proszę bardzo o jakąś radę . Zacznę od początku mam 28 lat 2 kochających dzieci (3 i 6 lat) , rok temu zmarł mi tata na raka jelita i chyba od tego wszystko się zaczęło, a raczej moje objawy . Od września czuję dziwne mrowienie i pieczenie pod prawą łopatką , takie kłucie sama nie wiem nawet jak to mam określić , co jakiś czas mam takie dziwne zawroty głowy trwają kilka dno potem ustają.Na dodatek czuję w oczach jakieś takie przeciążenie, jakbym miała zaropiałe, ale nie mam . Dodatkowe bóle stawowe palców i rąk . Ostatnio przez kilka nocy miałam takie drętwienie rąk i nóg . Ale to pojawia się okresowo, nie ciągle . Kiedy miałam przez rok czasu kleszcza w nodze . Ale to było z 8 lat temu. Więc postanowiłam zrobić test na boreliozę westerblot. Wszystko wyszło ujemne , morfologia mocz bdb , ob 4 badania na krew w kale lambie i inne ujemne . Poszłam więc do neurologa głownie z tą łopatką. Pani doktor popatrzyła w oczy, jakieś badania młoteczkiem odruchów, więc zleciła RTG KRĘGOSŁUPA. Dodam, że od 2 lat pracuję ciągle przy komputerze czasem nawet po 10/12 godzin.Na rtg wyszło : NIEZNACZNE ZWĘŻENIE PRZESTRZENI MIĘDZYTRZONOWEJ C5-C6 W STOSUNKU DO POZOSTAŁYCH BEZ ODCZYNU WYTWÓRCZEGO . Było to następstwo wypadku samochodowego. 7 lat temu jak uderzyłam głową w przednią szybę . I stwierdziła że promieniuje na nerwy stąd to pieczenie pod łopatką zleciła rehabilitację. Po rehabilitacji 5 spotkań metodą MC KENZIEGO poprawy nie widać, łopatka dalej piecze . Nie mam już sensu życia, nic mnie nie cieszy. Non stop chodzę i płaczę, że coś mi jest poważnego i widzę Siebie już w trumnie.Mój Tata zmarł miał 54 lata więc ja też pewnie szybko umrę . Jutro chce iść na badanie RM tego odcinka szyjnego ale boję się , chyba nawet samego badania, już nie wspomnę o wyniku . Może to białaczka szpiczak ? Ale dziś chyba już znam diagnozę, że to właśnie SM , czy jest jakieś badanie z krwi które można na to zrobić ?

Wikipedie tworzą ludzie tacy jak ty .To tak jakby mechanik samochodowy pisał o robótkach ręcznych .Coś tam wie ale nie do końca prawdę .Po drugie SM to rzuty czyli nagle opada ci powieka lub nagle noga odmawia ci posłuszeństwa .co rzut to gorzej .Po trzecie masz klasyczne objawy ucisku na nerw .Białaczka mówisz ?No na pewno z bardzo dobrą morfologią .KOń by się uśmiał .Po licho leziesz na rm?Masz zlecenie ?Jeśli tak to dobrze ,idz ,przekonasz się że masz ucisk na nerw ,a tymczasem weż się za świąteczne porządki bo jesteś zdrowa jak koń ,Takie zmiany w kręgach ma dużo ludzi ,ja też .Też mi mrowią ręce ,niekiedy budzę się i ich w ogóle nie czuję .

Jeśli to od kręgosłupa, to pomoże ci pływanie,ćwiczenia w basenie.Teraz jest tyle przychodni rehabilitacyjnych, że możesz chodzić na zabiegi,nie tylko McKenzie,ale np laser czy ultradźwięki na okolice kręgosłupa. Drętwienie rąk może być od przewęzenia dysku.Sama to mam i olewam te drętwienia.Jak mi ręka drętwieje, to zmienia m pozycję i przechodzi. Myślę, że wyolbrzymiasz wszysko. Po wypadku skutki mogą odezwać się w kręgosłupie po wielu latach. Siedzenie przy komputerze też źle wpływa na kręgosłup szyjny.Rób sobie kilka razy przerwę i rób takie ćwiczenie; Stajesz tyłem do ściany,ręce w górę , przechylasz głowę i górną część tułowia w tył, dłońmi dotykasz do ściany w taki sposób jak dotyka się podłogi robiąc mostek z leżenia.W tej pozycji zostać kilkanaście sekund.I powtarzam,że pływanie dobrze by ci zrobiło.

Lekarze ciebie nie lekceważą tylko doskonale wiedzą ze to nie żadne SM tylko zwykłe problemy z kręgami co potwierdziło zdjęcie ,C5i 6 to właśnie najczestszy problem ,ja też mam c56 poprzestawiane .W Sm nie ma gorzej z dnia na dzień tylko jest pierdut od razu ,zrozumiesz to w końcu ?Dziewczyno sama wpędzisz siebie do grobu .Dziwisz się ze jest gorzej ,jak jesteś zdenerwowana to spinają się mieśnie i jest jeszcze większy nacisk !Tak mnie wkurzasz nie słuchając lekarzy że jakbym cię trzasnęła patelnią to zaraz by ci przeszło !!!!!!!!!!Swoją drogą kto ci wykonał zdjęcie rtg bez skierowania powinien mieć zabrane prawo wykonywania zawodu ,jest to badanie szkodliwe i trzeba mieć zlecenie poparte diagnozą .To samo mr ,wydajesz tylko niepotrzebnie pieniądze .Siedząc tyle przed kompem dziwisz się ze masz zmiany i drętwienia i mrowienia ?

Przeciążenie mięśni oczu od czego masz ,Założe się ze niedługo będą cię boleć oczodoły i nad oczami .Poczytaj o anatomii jak tak lubisz czytać :)gdzie maja przyczepy mięśnie oka i czaszki i ogólnie .Jaka na rezonansie wyjdzie ci wypuklina c5 i 6 albo przepuklina to czekam na bukiet kwiatów !

RTG miałam zlecone przez panią neurlog u której byłam w związku z tym pieczeniem na łopatce , a na rezonas poszłam sama, wiem że SM ma rzuty ale niby są tez łagodne rzuty w początkach choroby , no nad oczami też mnie zaczyna boleć :( sama już niewiem gdzie mam iść i jakie badanie zrobić by sę trochę uspokoić wiem ze na SM robi się punkcję ale boje się tego badania

Napisałas ze zrobiłaś prywatnie więc zrozumiałam ze poszłaś sama .Widzisz nie pisałaś że nad oczami boli a ja ci to napisałam bo wiem jakie są objawy z kręgosłupa .Ty nie masz co się bać punkcji bo nikt o zdrowych zmysłach ci jej nie zleci .Zrozum ze nie ma poważnych chorób bez poważnych objawów .Uważasz że przy Sm miałabyś poprawne odruchy neurologiczne ?Bo ja ci odpowiem ze nie .A neurolog gdyby miał cień podejrzenia od razu skierowałby cię na rezonans mózgu z kontrastem .Widzę ze niczym ani na chwilę nie jestem w stanie przekonać ciebie że nie jesteś chora .No cóż musisz w takim razie męczyć i zadręczać się dalej .

No wiesz zwężenie kręgów to nie jest taka sobie zmiana .....musisz przestudiować budowę kręgosłupa żeby zrozumieć ze jeśli jest zwężony krąg to zgniecioen jest jądro miażdżyste znajdujące się między kręgami i nerwy i naczynia krwionośne i to właśnie daje objawy takie jak parestezje czyli mrowienia ,drętwienia ,ból .Czasem zmiany sa tak duże że może wypadać ci coś z ręki bo nerwy nie funkcjonują prawidłowo .Dlatego trzena rozluźniać ,bo nie naprawisz już tego zwężenia ,może sz tylko rozruszać ,rozciągnąć ,uruchomić te kręgi co da ulgę w dolegliwościach .Sm to zmiany w mózgu lub rdzeniu a nie w kręgosłupie .Jeśli siedzidz tyle czasu to jeszcze bardziej wszystko napinasz .Dlatego masz wrażenie ze dolegliwości się nasilają .Uwierz mi ze lekarz też boi się ewentualnej odpowiedzialności i nie zostawił by bez wyjaśnienia gdzyby coś podejrzewał .Mnie np.zdjęcie wychodziło prawidłowe a w rezonansie wyszła masakra ,też mam mrowienia i tysiąc innych objawów ,i przez moment nie pomyślałam o sm bo wiem ze ta choroba zaczyna się nagle i manifestuje się poważnym ubytkiem neurologicznym .Wykańczasz się psychicznie zamiast żyć i cieszyć się życiem .

witam moje wyniki mr kręgosłupa szyjnego w poziomie c4/c5 uwypuklenie pierścienia włuknistego tarczy m-k do ok 1 mm. dyskretnie spłaszczające przestrzeń podpajęczną przednią , w pozostałych poziomach bez cech dyskopati , kanały korzeniowe wolne, wyprostowanie fizjologicznej lordozy szyjnej , kanał kręgowy bez cech stenozy, rdzeń kręgowy o prawidłowej objętości bez z mian ogniskowych, innych zmian patologicznych nie stwierdzono

Wszystkie te zmiany powodują właśnie takie objawy jak opisujesz .Mało tego ja mam to samo i u mnie dochodzi jeszcze okresowo jakby drżenie karku i w głowie .I nie są to malutkie zmiany powinnas się rahabilitowac i zmienić tryb życia ,bo takie zmiany lubią się pogłębic a wtedy to już masakra .

A to maja wspólnego ze łączą nerwy ,przyczepy mięśni ,naczynia krwionosne i inne rzeczy .Myślisz że każdy kręg ma osobne nerwy ,żyły i mięśnie .Wszystko ze sobą jest połączone ,Dlaczego jak sa zmiany w lędźwiowym to bolą nogi ?Poczytaj o anatomii szyi i głowy .