Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Grupa wsparcia dla osób z rozrusznikiem serca w Warszawie

ewita1234

Rekomendowane odpowiedzi

Droga Pani Ewito, Wszyscy pacjenci ze wszczepionymi układami stymulującymi serce, czyli mówiąc prościej z rozrusznikami serca, powinni mieć kontrolowane wszczepione urządzenia w określonych odstępach czasowych. Zazwyczaj odbywa się to w miejscach, gdzie był wszczepiony stymulator. Przy okazji takiej kontroli, na korytarzu, w oczekiwaniu na własną wizytę pacjenci siedzą obok siebie i niektórzy rozmawiają ze sobą. Tak tworzy się zupełnie nieformalnie grupa wsparcia. Jeżeli w miejscu, gdzie Pani mieszka, nie ma jeszcze takiej grupy wsparcia, to można ją założyć. Jest naturalne, że założycielem (założycielką) takiej grupy będzie ten, kto widzi potrzebę istnienia takiej grupy. Widać od razu, że jest Pani idealną kandydatką na osobę grupująca wokół siebie osoby w podobnej sytuacji zdrowotnej. Warto też zapytać w swojej Pracowni Kontroli Stymulatorów, czy przypadkiem takiej grupy już nie ma i jak można się do nie dołączyć? A jeżeli jeszcze jej nie ma - to może warto ją samemu założyć?

Witam! Mam wstawiony rozrusznik serca i co jakiś czas słyszę stukanie w środku rozrusznika.Za każdym razem są to trzy stuknięcia i cisz, po pewnym czasie znowu się to powtarza.Chciałam się dowiedzieć czy jest to coś poważnego, bo w internecie nic nie znalazłam na ten temat. Z niecierpliwością czekam na wiadomość