Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Danieloooo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Danieloooo

Witam, mam takie szybkie pytanko mianowicie. Generalnie jestem zdrowy trenuje pływam pracuje ciężko nie ma się czego przyczepić :) ale dziś z racji badań okresowych miałem test wysiłkowy na rowerku i przy małym obciążeniu 2 min po 50w, 100, 150, 200 w skończyłem z tętnem 164 może dla ludzi nie trenujących to ok,nie wiem..... ale dla mojego zawodu jest maks 155. Przed badaniem dość mocno się denerwowałem ponieważ zależy od tego moja wypłata itd za 2 tygodnie mam powtórkę co robić ? trenować czy brać coś POMOCY ?!?!?!?!

Witam, Nie wiem, w jakim jest Pan wieku i jaki ma Pan zawód i dlaczego od wyniku testu wysiłkowego ma zależeć Pana zapłata?. Jest podstawowa zasada w testach wysiłkowych, że nie należy przekraczać tak zwanego limitu tętna maksymalnego. Ten limit tętna oblicza się z równania: 220 - wiek (w latach). Gdyby miał Pan 30 lat, to tętno maksymalne wynosi 220-30 = 190/minutę. Od tego tętna maksymalnego oblicza się tętno submaksymalne, które stanowi 85% tętna maksymalnego. Uważa się, że jeżeli ktoś osiągnął tętno submaksymalne - to nie jest źle. Oczywiście zależy, przy jakim wysiłku? Ciekawe, co to znaczy, że dla Pana zawodu tętno maks = 155? W Pana liście jest zbyt dużo niewiadomych, żeby można było Panu doradzić coś, co by indywidualnie Pana dotyczyło.

Gość DANIELOOOOOOOOOO

Przepraszam, dawno mnie nie było. Otóż jestem ratownikiem górniczym mam 24 lata. Tak z tego co powiedział mi lekarz to maksymalne tętno to 155 u/m. Jeżeli badań nie przechodzę to jestem zwykłym górnikiem i mam dużo mniejszą pensje. Drugie pytanie to farmakologia interesuje mnie jaki środek mógł bym zasugerować lekarzowi który pomógł by mi w przejściu badań oczywiście nie chodzi mi tu o żadne oszustwo. W warunkach domowych czy w siłowni ciężko mam przekroczyć 152 u/m a tam wtedy to chyba stres. Dodam iż w wakacje borykałem się z lekką nerwicą ale udało mi się to przezwyciężyć właśnie sportem i medytacją tak uważam:)