Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w klatce piersiowej i uczucie rozpierania

Gość Sfrustrowany

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku próbuję się zdiagnozowac jednak na próżno. Mój problem polega na bólu w klatce piersiowej, jest to zamiennie- rozpieranie, pieczenie, sztywnienie kończyn dolnych i górnych, zawroty głowy, przeszywające nagłe bóle w okolicach serca, problem ze wzrokiem- widzę niewyraźnie. Zmiany w ciśnieniu. To wszystko bardzo się nasila po spożyciu alkoholu. Dodam, że rok wcześniej piłem przez rok bardzo intensywnie- praktycznie codziennie, ale nie były to jakieś wielkie ilości. Miałem robione echo serca- wszystko w porządku, gastroskopie, wyszło refluksowe zapalenie żołądka stopnia A, rentgen klatki pierosiowej-ok, rengen kręgosłupa- ok, tarczyca- ok, niewielki niedobór potasu. Zastanawiam się nad zapaleniem trzustki czy też zbyt gęstą krwią, ale to tylko kolejne poszukiwanie przyczyn. Te bóle sa bardzo silne i uniemożliwiają funkcjonowanie. Bardzo często jestem na pogotowiu i mam robione ekg, ale ciągle jestem gdzieś odsyłany, bo niby nic nie jest. Ale ten ból ciągle powraca właśnie zwłaszcza na drugi dzień po wypiciu- dodam, że teraz piję sporadycznie, ale gdy już wystąpią te bóle to utrzymują się prawie przez tydzień, albo i więcej. nie wiem już co robic. Prosze o pomoc.

Drogi Panie Sfrustrowany, opisane przez Pana dolegliwości nie są typowe dla choroby wieńcowej, czy innej choroby serca i naczyń. Mogą natomiast odpowiadać zmianom w obrębie żołądka - pisze Pan o *refluksowym zapaleniu żołądka stopnia A*. Czy jest Pan pod opieką gastrologa? Podaje Pan wyrażny związek występowania objawów z wypiciem alkoholu. Dodaje Pan, że w przeszlości był Pan uzależniony od picia. Niestety, trzeba się liczyć z faktem, że uzależnienie od alkoholu może pozostać i dlatego należy bardzo poważnie kontrolować jego picie. Jakimś rozwiązaniem jest całkowita abstynencja alkoholowa. Może warto zwrócić się o pomoc do wybranego przez Pana ośrodka leczenia tego uzależnienia.