Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość adamxx1970

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czytelników i proszę o pomoc leczę się od kwietnia na nadciśnienie tętnicze mam 42 lata objawy były takie że raz na jakiś czas skakało mi 200 na 100 tętno 100 zaczełem brać leki tz. axtil z nubilenium tylko że się okazało że po nubilenium byłem strasznie nerwowy bałem się gdziekolwiek ruszyć z domu , po zrobieniu wielu badan i pobycie dwukrotnym w szpitalu okazało się że mam chorą zastawkę , tarczyca ok nerki ok reszta badan z krwi itp ok ,obecnie jestem na micardisplus 40mg i połowie bisopromerck 5 tyle że mam takie objawy że ściska mi wszystkie mięśnie ucisk w klatce drżenie rąk ciśnienie idzie mi 200/100 czerwony się robię ,ale najgorsze jest że jak by mnie paraliżowało jak bym miał mieć napad jakieś padaczki itp czy to nerwica leki proszę bardzo o jakieś porady POZDRAWIAM

Drogi Panie Adamie, MicardisPlus zawiera dwa leki, z których jeden może znacznie obniżać potas we krwi. Niski potas we krwi może właśnie dawać bóle i skurcze mięśni. Mam nadzieję, że otrzymuje Pan potas doustny, np. Kalipoz prolongatum, Kaldyum lub Kalium effervescens! Nie wiadomo którą zastawkę ma Pan chorą i czy wymaga to operacji. Nie każda choroba zastawki stanowi istotny problem. Trzeba to wyjaśnić. Sytuacja nie jest jeszcze dobra, skoro nadal ma Pan zwyżki wartości ciśnienia tętniczego. Czy dowiedział się Pan od swojego lekarza, co ma Pan robić w sytuacji wysokiego ciśnienia? Dosyć często podczas wzrostu ciśnienia stosuje się Captopril - lek zbliżony do Axtilu, ale działa od niego szybciej i krócej. Niekiedy Captopril podczas wysokiego ciśnienia rozgryza się i przez dwie minuty można go potrzymać w ustach i dopiero potem połknąć.