Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość vasquess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 30 lat. Kilka tygodni temu zauważyłem że moje serce nierówno bije. Pierwszy raz był po imprezie na której wypiłem dużo alkoholu. Rano czułem jakby serce chciało mi wyskoczyć z klatki piersiowej. Biło szybko i nierówno. Po serii szybkich uderzeń następowała przerwa ok 1s. i serce dalej szybko biło. W czasie tej przerwy czułem że serce się szarpie, ale nie było fali tętna. Występowało także zwalnianie i przyspieszanie bicia. Wszystko ustąpiło po około 2 godzinach. Po kilku dniach przerwy znowu powróciły wcześniejsze objawy, tylko że wtedy serce biło swoim właściwym rytmem ok 70bpm i raz na 1-2 minuty czułem jakby zatrzymało się na jedno uderzenie i ruszyło. Przy tych dolegliwościach nie mam zawrotów głowy, nie robi mi się słabo. Trochę mnie to wszystko zaniepokoiło. Dwukrotne EKG nic nie pokazało. Lekarz rodzinny zlecił badania krwi na TSH, T3, T4, cholesterol + frakcje, potas, próby wątrobowe, CRP, glukozę. Wyniki badań wyszły na piątkę. Wszystko w normie. Od tygodnia czuję lekki ból w klatce piersiowej, a dokładnie w lewej części. Zmienia też swoje położenie...czasem boli mnie w okolicy lewej piersi, innym razem między żebrami z lewej strony. Ból występuje czasami, kilka razy dziennie. Obecnie jestem po holterze i wizycie u kardiologa. Kardiolog nic konkretnego nie powiedział, zalecił brać Aspargin 2 razy dziennie i Concor Cor 1,25mg 1 tabletkę dziennie.Powiedział że może samo przejdzie... Podam wyniki Holtera: Minimum HR 36 bpm at. 2:20 Maksimum HR 152 BPM at 12:18 (podczas wysiłku) Średnie HR 70 bpm Minimum HR-godz: 46 bpm at 2:00 Maksimum HR-godz: 101 bpm at12:00 Analizowane pobudzenia: 98317 Analiza ST Razem min. ST Kan 1: 1 Najdłuższy epizod ST: 1 minut o 13:26 Maks. HR w epizodzie ST: 120 Arytmie Komorowe: VE razem: 723 Pary VE: 4 V-Tach: 0 VE na 1000/VE na godz: 8/31 VE *R na T*/Escape: 1 Arytmie nadkomorowe Łącznie SVE: 2 SVE Liczba par: 0 SV-Tachy: 0 SVE na 1000 / na godz: 1/1 Liczba pobudzeń z aberracją:19/0 Mig/Trzep. przedsionków: 0.0% HRV SDNN-24h:231 Indeks SDANN: 231 Indeks SDNN: 78 rMSSD: 51 pNN50: 25 Moc widma 24 godz:5505.9 Godz. minimalna moc widma: 1984.4 Godz maksymalna moc widma: 11210.4 Bradykardia Pauza powyżej 2.5sek: 0 Maks pauza: N/A QT Maks QT: 441 ms Maks QTc: 468 ms Maks QT/QTc: o godz 19:55 HR 60p/min VE: N/A

Drogi Panie Vasquess, Ma Pan trochę zaburzeń rytmu, ale nie są bardzo groźne. Warto powtarzać od czasu do czasu holtera - może zarejestruje się jeszcze coś więcej. Alkohol, szczególnie w dużych ilościach może wyzwalać zaburzenia rytmu, dlatego w Pana przypadku lepiej go unikać, a jeszcze ważniejsze, żeby kontrolować ilości wypijanego alkoholu. Dolegliwości, które Pan opisuje nie są charakterystyczne dla choroby wieńcowej. Z Pana listu nie wynika, że miał Pan wykonane echo serca (echokardiogram). Myślę, że to badanie może się Panu przydać.