Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Annnnnnnnnnnnnnnnnnn

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Annnnnnnnnnnnnnnnnnn

Witam, czy ktoś z Was, bądź w Waszej rodzinie miał wymienianą zastawkę na biologiczną, a po jakimś czasie wyszła sytuacja że trzeba wymienić tą zastawkę na mechaniczną, bo zaczęła źle pracowac?? Czym to może być spowodowane ? ... proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Witam, Zastawki biologiczne mają krótszy okres *eksploatacji* niż zastawki mechaniczne. Ma to związek ze zwapnieniami pojawiającymi się na zastawce. Podobno im młodszy organizm tym szybciej powstają owe zwapnienia. Dzieję się tak ze względu na inną gospodarkę mineralną młodego organizmu. Lekarze oceniają żywotność takich zastawek maksymalnie na 15 lat. Są jeszcze inne przyczyny które powodują niszczenie zastawki np bakterie i infekcje. W stosunku do zastawek mechanicznych zastawki biologiczne mają wiele zalet np. brak konieczności przyjmowania leków na rozrzedzenie krwi (antykoagulanty), lepsza hemodynamika, brak cykania itp. Pozdrawiam

Witam! Ja mam 27 lat i teraz 18 września miałem wstawioną zastawkę biologiczną na własną prośbę. Lekarze odradzali ale ja się uparłem. Zobaczymy ile wytrzyma, jak na razie dochodzę do siebie po operacji. Będąc w szpitalu spotkałem człowieka któremu zastawka mechaniczna wytrzymała zaledwie 22 lata i była konieczność jej wymiany. Wiec szczerze to nie wiem co jest lepsze, trochę częściej być na stole czy brać leki przeciwzakrzepowe i zrezygnować z przyjemności typu rower czy snowboard. Bo przecież po tych lekach przy uderzeniu w głowę istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo dostania wylewu...

Ja mam 30 lat. Mam zastawke biologiczna od 10 lat i dalej dziala , mam nadzieje ze do 15 lat jeszcze wytrzyma. Tez chcialem zastawke biologiczna. I naprawde nie mam zadnych ograniczen:) Bardzo intensywnie uprawiam sport... I tez nie mam problemu z wypiciem alkoholu... nawet 3 piwa czemu nie?:) Naprawde przy zastawce biologicznej zycie wyglada normalne... bez lekow