Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sport przy niedomykalności zastawki trójdzielnej i mitralnej

user11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam obecnie 20 lat.W Pazdzierniku lekarze wykryli u mnie wadę zastawki.Niedomykalność trójdzielnej i mitralnej,w lipcu poszedłem zrobić kolejne badania.Powodem było wysokie tętno spoczynkowe,holter wyszedł ok natomiast miałem zrobioną próbe wysiłkową i wyszło 117 pobudzeń komorowych,1 para ExV,bez zmian ST,tolerancja wysiłku dobra, czas 6.43.MET 7,9....Po próbe wysiłkowej miałem kolejnego Holtera i wyniki: Rytm prowadzący zatokowo miarowy.Średnia dobowa 77/min,od 43/min (podczas snu) do max 144/min.Bez pauz 2s.Nie zarejestrowano komorowych zaburzeń rytmu serca.1 ExSV.MIałem robione także USG wyniki: Lewa komora 4,7...ściana tylna 1,0...przegroda międzykomorowa 1,1...lewy przedsionek 3,5...prawa komora 2,0...aorta 3,4...Wymiary serca w normie.Grubość i kurczliwość ścian prawidłowa.EF 70%.Zastawki bez zmian organicznych.Graniczne uginanie segmentu środkowego MV,przepływy prawidłowe.Przegroda m-przedsionkowa bez cech ubytku.IT ślad.Osierdzie bz...Stwierdził także krążenie hiperkinetyczne i prolaps mitralny.Powiedział że serce mam ogólnie zdrowe.Wiecie może czemu miałem tą pare komorową podczas próby wysiłkowej a holtery wychodzą mi ok? Czy ten prolaps mitralny bądz krążenie hiperkinetyczne może się do tego przyczynić? I czy z takimi wynikami moge uprawiać sport?

User,skoro lekarz stwierdził,że ogólnie serce masz ok,to co się martwisz? Zwyczajnie nie skupiaj się na tym,nie wsłuchuj się w każde uderzenie swego serca,by doszukać się jakiejś anomalii. Wady serca jako takiej nie masz,więc nie grozi Ci żadna operacja. Co do *hiperkinetyczności*-z tym takz żyje się całkiem normalnie.W przełożeniu na *polski*,to określenie odnosi się do pojęcia tachykardii,czyli przyspieszonej pracy serca,ale to także nie jest nic poważnego,skoro rytm wiodący jest zatokowy. Tachykardia sama w sobie pojawia się także podczas wysiłku,psychicznego podniecenia,itp. Jeśli chodzi o niedomykalność zastawek,to znaczące w tej kwestii są stopnie tej niedomykalności,czego w Twoim opisie nie podajesz,le trzymajmy się tego,co lekarz powiedzia; *serce masz zdrowe*. Głowa do góry!