Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle ręki i mrowienie w klatce piersiowej a ASD

Gość Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy z mniejszym lub większym natężeniem odczuwam bol lewej reki, mrowienie w klatce piersiowej, oraz ból, ucisk lewej nogi i niekiedy prawej. Dodam że na przełomie marca i kwietnia miałem zapalenie gardła, objawy te pojawiły się po miesiącu od zapalenia gardła. Bałem sie powikłan po tym, miałem robione kilka razy ekg, morfologie, nawet echo i niby mam powiekszona prawą komorę i podejrzenie ASD I. Z tego co czytałem to ASD nie objawia sie takimi dolegliwościami. Od miesiaca też odczuwam wg. mnie dziwne bicie serca, cos w stylu skurczow dodatkowych/kołatania. Mam chwile że czuje się bardzo słabo jak bym miał zemdleć, az trduno mi uwierzyć ze na tych badaniach nic szczegolnego nie wykazało :(( Mam 22 lata i jestem zrozpaczony tą sytuacja.

Drogi Panie Konrado, Być może obecnie jest już jasne, czy ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (ASD) został potwierdzony, czy nadal jest to tylko podejrzenie tej wady serca? Opisywane przez Pana dolegliwości nie są charakterystyczne dla określonej choroby serca i naczyń. Jeżeli odczuwa Pan kołatania serca, to warto zrobić rejestrację holtera, żeby zapisać rytm serca z całej doby i ocenić, czy kołatania serca są związane z poważnymi zaburzeniami rytmu, czy też nie mają istotnego znaczenia? Ubytki przegrody międzyprzedsionkowej mogą być różnej kategorii i różnej wielkości, mogą w różnym stopniu zaburzać pracę serca. Jedne z nich są poważne i wtedy myśli się o zamknięciu ubytku - metodą chirurgiczną, albo cewnikiem wprowadzanym przezskórnie. Natomiast w wielu przypadkach są nieduże, bądź małe i mogą być pozostawione do dalszej obserwacji, bez leczenia zabiegowego.