Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pojedyncze komorowe pobudzenia przedwczesne i bigeminie

Gość daga

Rekomendowane odpowiedzi

od lutego zauważono u mnie problemy z sercem,byłam już u trzech kardiologów i żaden dokładnie nie potrafił powiedzieć co mi jest, każdy tylko twierdził, że może być to zapalenie mięśnia sercowego. od połowy marca brałam leki antyarytmiczne.Puls miałam cały czas bardzo niski (50-70 czasem nawet niższy).Od jakiegoś miesiąca mam odstawione leki. Tętno jest już trochę wyższe. Miałam wykonać badanie holtera, przy odbieraniu wyników pielęgniarka powiedziała mi, że nie są one najlepsze.Do lekarza jadę dopiero za 2 tygodnie. Bardzo chciała bym wiedzieć czy rzeczywiście te wyniki są takie złe. 98272 Qrs*ów średni rytm Hr71 Max rytm HR 152 min. rytm HR38 68pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych, 3tachykardie, 10barykardii, 8542pobudzeń komorowych, 5282pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych, 390 bigeminii, i nie wiem co to znaczy 1par. to samo badanie miałam wykonane w czasie przyjmowania leków i ogólnie skurczy komorowych było praktycznie czterokrotnie mniej, a nad komorowych o jakieś 600 więcej. nie wiem czy to jest ważne ale jakiś miesiąc temu jak miałam pobieraną krew to Ob wynosiło 17/45 (podobne utrzymuje sie od końca lutego) już sama nie wiem co mi jest, problemu ze stawami, nerkami, tarczycą nie mam jeśli to ważne to mam 15 lat i nigdy w mojej rodzinie nikt nie miał problemów z sercem
Otóz daga badanie holtera masz w miare dobre ja ostatnio miałam robionego holtera i miałam zle badania otóz miałam 332 tachykardie czyli puls powyzej 120 ale mam zespol barlowa wiec to jest normalne 20 czerwca ide na test wysiłkowy mój sredni puls w ciagu dnia wynosi 130 z rana np jak sie budze mam 150 odczuwam straszny dyskomfort w sumie bardzo duzo ulgi daje branie leków ja dostałam leki juz dozywotnio :( Biore metohexal wykryli u mnie tez astm oskrzelową wiec trzeba isc do pulmonologa :/ ale nie martw sie bedzie dobrze musi byc pozdrawiam cieplutko trzymaj sie :*
dzięki wielkie wczoraj znowu pogorszyło mi sie, musiałam zwalniać się ze szkoły bo ból okropny, a ekg tez nie fajne ale mój lekarz nie mógł mnie przyjąć więc muszę czekać do czwartku;/ ty też się trzymaj, pozdrawiam:*
Witam bardzo serdecznie. Od 4 lat męczę się z nerwicą lękową i wlaśnie w jej trakcie uaktywniły się skurcze dodatkowe.Bardzo proszę o interpretację. A oto wynik: Ambulatoryjną analizę EKG przeprowadzono w ciągu 22godz i 17min. Przeanalizowano 108616 pobudzeń. Średnia częstość rytmu serca wynosiła 81 p/min, z maksymalną częstością 148 p/min, minimalna częsość 55 p/min. Arytmie komorowe: 9 pobudzeń, maksymalna liczba pobudzeń komorowych na godzinę wynosiła 4 . W sumie wystąpiło 9 pobudzeń komorowych, bez okresów bigeminii/trigeminii, bez pobudzeń gromadnych, bez epizodów tachykardii komorowej. Arytmie nadkomorowe: 165 pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadniętych pobudzeń, bez bradykardii, 26 trachykardii nadkomorowej, bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego. Pani doktor powiedziała mi, że takie pobudzenia mają nawet osoby które tego nie czują, ale na pytanie czy mam się tym nie przejmować to nie powiedziała nic. proszę o analizę i odpowiedź czy faktycznie mam się nie martwić