Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość crosstom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie znajduję się w jednostce NSR, na którą dostanie sie kosztowało mnie ogromnie wiele, przeszedłem wszystkie testy a przed rozdaniem munduru zbadał mnie lekarz, okazało się że z osłuchu i ekg wykrył mi niedomykalność zastawki aortalnej. Czy to możliwe, wykryć to w taki sposób? Niecały miesiąc temu miałem robione ekg i wszystko było w porządku. Teraz czekam na echo serca, mogą mnie odesłać i moje marzenia legną w gruzach. Proszę o jakąś radę, czy to możliwe żebym był chory w przeciągu miesiąca???

Niedomykalność zastawki mogła powstać w życiu płodowym, wtedy jest to wada wrodzona, lub po Twoim urodzeniu, np. z powodu jakiejś choroby, wtedy to wada nabyta. Powoduje ona szmer, który się rozpoznaje podczas osłuchiwania stetoskopem. Wojsko nie jest ważniejsze od Twego życia i zdrowia. Poczekaj na wyniki echo, ono pokaże na pewno, jak duża jest ta niedomykalność, czy wymaga leczenie zachowawczego 9unikanie wysiłku fizycznego, może jakieś leki), czy chirurgicznego, czyli wymiany.

Dokładnie tak jak EWA pisze,lepiej wcześniej niż za późno .Ja miałem w wieku 38 lat wszczepioną zastawkę w AM w Gdańsku dzięki Pani Narkiewicz .Nie żałuję .Ciesz się że ci wykryli ale dopiero ECHO potwierdzi ja chodziłem w młodości na Judo ,kolarstwo i badania okresowe były ok a w Gdańsku powiedzieli ze z 20 lat wcześniej powinni mi już wykryć .Pozdrawiam i trzymaj się:)