Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Kamil123

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego okresu czasu odczuwam dodatkowe skurcze serca, z reguły pojedyncze, ale ostatnio jak miałem pierwszą jazdę *elką* (gdy wsiadłem za kółko stresu praktycznie nie było), to odczuwałem skurcz serca w odstępie kilku sekund prze około 30min(tzn nie regularnie co np 2sec, ale pamiętam że dosyć dużo miałem tych skurczów przez ten czas), aż do końca jazdy (przez pierwsze 30 min jak byłem maksymalnie skupiony to nic nie odczuwałem, dopiero jak wyjechałem na prostą i dobrze znaną mi trasę pojawiły się skurcze). Dodatkowe skurczę nie powodują u mnie żadnych bóli czy efektu jak bym miał zemdleć, normalnie prowadziłem pojazd, tylko oczywiście te myśli czy coś się nie stanie itd, one powodowały odczuwanie kolejnych skurczy. EKG wykazało mi rytm zatokowy nieregularny, śr. 76/min, normogram, pionowe położenie serca, zaburzenie przewodnictwa nad prawą komorą, oraz w szpitalu powiedziano mi że mam szmer skurczowy nad koniuszkiem serca, ustępujący w pozycji leżącej. W pozycji leżącej wydaje mi się że jeszcze nigdy, lub bardzo rzadko odczuwam dodatkowe skurcze serca. Jeszcze dodam że jak próbuje się wsłuchać w te skurcze (przy małym oddechu) to obraz mi się leciutko rozmazuje (na czas skurczu). Tego EKG i szermu trochę się przestraszyłem, ale jeżeli w szpitalu nie kazali pilnie udać się do kardiologa to chyba nic strasznego. Mam 18 lat 182cm i 55kg, także niedowaga. Czy odczuwanie moich skurczy przy tym wyniku EKG i stwierdzeniu szmeru w pozycji siedzącej, jest ze sobą powiązane i jest niebezpieczne dla zdrowia/życia? Za niedługo udaje się do kardiologa.