Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze przy nerwicy

Gość MK1

Rekomendowane odpowiedzi

24 lata, zdiagn u mnie nadc. tetnicze. Lecze sie prawdop. to pierwotne, bo byłem na dian i nic nie znalezl. Zanim udałem sie na diagn bylem u kardiol, który powi mi, że nadc nie jest *robotą* serca. Ale dodał, że mam gran. grubości scian lewej kom. oraz pow. jamy serca. Lekarz nie mowil by leczyc czy przychodzic na kontrole. Reszta na badaniu ECHO jest ok. Mój psych. (mam nerwice lekowa ostatnio) chciałby wiedziec, czy to co mam moze wpływac na jakies moje zasłabniecia itp, czy to grozne? Dodam, że nigdy nie zemdlałem itp.

Witam. Nie wiem juz co mam myslec o calej tej sytuacji. Moj brat ma 22 lata. Zaczely sie u niego jakis czas temu pewne *ataki* tzn. drzenie ciala, silne pocenie rak, dziwne uczucie w klatce piersiowej, trudnosci w oddychaniu. Ataki te byly rzadkie. Poznie zaczal on mierzyc cisnienie i okazalo sie ze ma za wysokie. Raz mial 170/120 plus ten wlasnie *atak* wiec wezwalam pogotowie. Zabrali go do szpitala. Byl w dwoch szpitalach dwa tygonie. Tam rowniez mial wysokie cisnienie, raz nawet 220. Podejrzewaja u niego guza chromochlonnego, poniewaz objawy sa podobne, lecz ja sie zastanawiam czy te tzw. *ataki* nie maja przypadkiem cos wspolnego z nerwica? Ostatnio mial ten atak, drzenie ciala, pocenie, dusznosci, lecz cisnienie mial dosyc w normie (140), za to puls 120 i kazal mi wezwac pogotowie, bo bardzo zle sie czul, z tego wszystkiego nie chcial nawet nic sie odzywac. Czy to rzeczywiscie moze byc nerwica? czy nerwica ma cos wspolnego z cisnieniem? Bardzo sie o niego martwie.