Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam obecnie 20 lat.Lekarz stwierdził u mnie niedomykalność zastawki trójdzielnej 1 stopień i mitralnej śladowy i stwierdził że zastawka się ugina(mówił że nie wypada ale nazwał to proplasem mitralnym).Zauważyłem że mam wysokie tętno 80.....Miałem robioną próbę wysiłkową lekarz stwierdził że wydolność ok ale było 117 pobudzeń komorowych i jedna para.Od razu miałem założonego Holtera wyniki Rytm prowadzący zatokowo miarowy.Średnia dobowa 77 min,od 43 do 144.Bez pauz 2 s.Nie zarejestrowano komorowych zaburzeń rytmu serca.Jak oceniacie moje wyniki? Moje dolegliwości moga być spowodowane płatkiem? Bo lekarz jakoś to lekceważy.

Drogi Panie User11, Opisywane przez Pana dolegliwości mogą zależeć od prolapsu mitralnego, czyli wypadania płatka zastawki mitralnej. W Pana przypadku nie opisano wypadania, tylko uginanie się płatka - jego wiotkość. W tym zespole chorobowym mogą występować bóle w klatce piersiowej oraz zaburzenia rytmu serca. Zasadniczo nie jest to poważne schorzenia, ale warto unikać nadmiernych wysiłków fizycznych, ponieważ wtedy może wystąpić więcej zaburzeń rytmu. Prawdopodobnie podczas próby wysiłkowej wykonywał Pan większe wysiłki fizyczne niż podczas rejestracji holtera - może podczas holtera mało się Pan poruszał lub poruszał się Pan wolniej niż w czasie testu wysiłkowego? Być może dlatego w holterze nie zarejestrowano zaburzeń rytmu, które obserwowano podczas próby wysiłkowej. Miewa Pan wolne rytmy (43/min - być może podczas snu, w nocy?), dlatego należy być ostrożnym z podawaniem Panu leków z grupy beta-blokerów, które zwalniają rytm serca. Ale o tym będzie już wiedział Pana lekarz.