Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe skurcze serca

Gość Ibrahimowcz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ibrahimowcz

Witam serdecznie. Od jakiegos czasu dostaje dziwnych atakow skurczy w klatce piersiowej. Dostaje bardzo krotkich atakow zazwyczaj trwaja jakies 5-10 sekund, serce nierowno bije tak jakby ktos je wykrecal rekami, zaczyna bolec klatka piersiowa, badzo ciezko mi sie oddycha,ciezko zlapac oddech, pot, goraco, dreszcze i uczucie leku.Wszystko jest masakrycznie nieprzyjemne czuje sie jakbym mial za chwile zejsc. Skurcz trwa krotko ale jest intensywny. Byl robiony 2 razy Holter, EKG chyba z 10 razy (ostatnio tydzien temu), do tego 2 razy ECHO(ostatnie w lipcu)badania krwi tarczycy wszystko jest w normie.Ostatnie EKG serca lekarz stwierdzil ze jestem okazem zdrowia(ksiazkowy przyklad prawidlowego EKG). Na badaniu ECHA kardiolog stwierdzil lekka arytmie, lecz powiedzial ze nie jest to cos co zagraza zyciu. Powiedzial ze to tylko stres(nie ukrywam ostatnio mnostwo stresow). Co moge jeszcze napisac to to ze zazwyczaj te skurcze maja miejsce kiedy juz jest wieczor i splywa ze mne caly dzien, bardzo rzadko podczas dnia. Nie wiem juz co rob ic i komu wierzyc? Bardzo meczace sa te skurcze bo nie wiem czy po prostu tak serce reaguje na stres i to *wykrecanie serca* to reakcja zwyczajna reakcja czy badania byly robione wtedy kiedy tych skurczow nie bylo i ciezko bylo je zlapac podczas badania Holtera EKG czy tez ECHA Bardzo prosze o pomoc Kazdy kolejny dzien to dla mnie udreka bo wiem ze jutro znow przyjdzie wieczor i znow prawdopodobnie przyjdzie to bardzo nieprzyjemne uczucie.

Witam serdecznie. Od jakiegos czasu dostaje dziwnych atakow skurczy w klatce piersiowej. Dostaje bardzo krotkich atakow zazwyczaj trwaja jakies 5-10 sekund, serce nierowno bije tak jakby ktos je wykrecal rekami, zaczyna bolec klatka piersiowa, badzo ciezko mi sie oddycha,ciezko zlapac oddech, pot, goraco, dreszcze i uczucie leku.Wszystko jest masakrycznie nieprzyjemne czuje sie jakbym mial za chwile zejsc. Skurcz trwa krotko ale jest intensywny. Byl robiony 2 razy Holter, EKG chyba z 10 razy (ostatnio tydzien temu), do tego 2 razy ECHO(ostatnie w lipcu)badania krwi tarczycy wszystko jest w normie.Ostatnie EKG serca lekarz stwierdzil ze jestem okazem zdrowia(ksiazkowy przyklad prawidlowego EKG). Na badaniu ECHA kardiolog stwierdzil lekka arytmie, lecz powiedzial ze nie jest to cos co zagraza zyciu. Powiedzial ze to tylko stres(nie ukrywam ostatnio mnostwo stresow). Co moge jeszcze napisac to to ze zazwyczaj te skurcze maja miejsce kiedy juz jest wieczor i splywa ze mne caly dzien, bardzo rzadko podczas dnia. Nie wiem juz co rob ic i komu wierzyc? Bardzo meczace sa te skurcze bo nie wiem czy po prostu tak serce reaguje na stres i to *wykrecanie serca* to reakcja zwyczajna reakcja czy badania byly robione wtedy kiedy tych skurczow nie bylo i ciezko bylo je zlapac podczas badania Holtera EKG czy tez ECHA Bardzo prosze o pomoc Kazdy kolejny dzien to dla mnie udreka bo wiem ze jutro znow przyjdzie wieczor i znow prawdopodobnie przyjdzie to bardzo nieprzyjemne uczucie.

Witam Mój partner od jakiegoś czasu ma napady nie wiem jak to określić:mówi,że ma wrażenie jakby nagle mu serce stanęło na chwilę,odczuwa przy tym odrętwienie rąk,ciała,głucho w uszach,przez chwilę nic nie widzi jakby odpłynął,ogólnie odczuwa ból którego nie może zidentyfikować , drżenie,poty,strach jakby zaraz miał umrzeć,ustępuje to po jakiejś dłuższej chwili,ale jest po tym zmęczony tak,że idzie się położyć i śpi 2 godziny,później mówi,że go boli klatka jakby po skurczu mięśni.Po takim większym napadzie często ma kilka mniejszych,potem ze 3-4 tyg spokoju.Byliśmy u lekarza,ale badania wysiłkowe i badanie Holtera wg nich nie wykazało nieprawidłowości,czy to normalne że podczas snu tętno spada do 28?aparat dostał akurat wtedy kiedy nic się nie działo,u nas trzeba się umawiać na wizyty w szpitalu z wyprzedzeniem i trudno *utrafić*w takiej sytuacji.Lekarz rozkłada ręce,bo co jeszcze może zrobić?A nam to nie daje spokoju,miał taki atak w niedzielę,rano byliśmy u lekarza,popołudniu znów to miał,ale nie chce iść do lekarza,który znowu mu powie,że niektórzy ludzie tak mają i ma się tym nie martwić,a co jeśli dostanie zawału albo jeszcze gorzej?Co jeszcze możemy zrobić,jak zareagować?Strach pójść do pracy,przecież nie powie szefowi,że lekarz stwierdził,że nic mu nie jest i to normalne?Ja też się bardzo boję,bo mieszkamy za granicą i tutaj o dobrego lekarza trudno...Jakie badania jeszcze można zrobić?