Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zawsze byłem aktywny sportowo. Nie stwierdzono u mnie żadnych nieprawidłowości serca, składu krwi itp. Od 4 lat regularnie biegam i zauważyłem że jeżeli tyko dystans jest większy niż 10km to w 80% ujawnia się u mnie natrętna myśl czy aby wszystko jest ze mną dobrze. Acha pojawienie się tej myśli najczęściej wróży że tak będzie i teraz nie wiem czy są przesłanki obiektywne, czy to nerwica - w każdym razie im dłużej trzymam się w tym stanie (czyli np biegnę) to tym dłużej potem dochodzę do siebie. Pierwsze tego typu uczucie było jak po przebiegnięciu 20km zaczęły mi *mrowić* ręce, skóra na głowie oraz dziąsła. Jakoś dobiegłem ale to co było po biegu było bardzo nieprzyjemne i utrzymywało się ze 2 godziny. Potem czułem się spokojniej ale bardzo, bardzo zmęczony. Teraz staram się unikać takich dystansów. Czy takie zjawiska mogą być przyczyną nerwicy? Spotkało może kogoś coś podobnego?

Drogi panie Blekoto, Sam Pan zauważył, że przesadnie duże wysiłki nie są dla Pana korzystne. Okazało się, że bieg na 10 km i dłużej, stanowi wysiłek zbyt duży dla Pana. Wydaje się, że można ograniczać się do takich wysiłków, które sprawiają Panu przyjemność. Wtedy zawsze będzie Pan do takich wysiłków wracał z satysfakcją i bez obaw, że za chwilę coś strasznego może się wydarzyć.