Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

Gość POZBAWIONARADOSCI

ANNAM1982 Czyli masz to ok. 15 lat? W umie Twój przypadek może by mnie mógł podnieść na duchu, w tym sensie, że ilość tych dodatkowych skurczy aż tak się nie zwiększa na przełomie lat i że to bardziej z nerwów, ale ja mam niestety jeszcze tę głupią niedomykalność, która nie daje mi spokoju, ech. Ja się obecnie próbuję podźwignąć z depresji, ta pierwsza fala *piekła* minęła, ale gdy wychodzę to wciąż mam to paskudne poczucie, że tylko dla mnie *nie świeci słońce*.

Dzień dobry! Pierwszy raz postanowiłem poczytać w internecie o swojej przypadłości i trafiłem tutaj. Zastanawiam się, czy występujące u mnie uderzenia, to nie dodatkowe skurcze. Uderzenie zaczyna się w okolicy serca, żołądka, rozpiera klatkę piersiową i pod *ciśnieniem* rozchodzi się w głowie. Nie jest to przyjemne odczucie, ostatnio coraz bardziej bolesne. Uderzeniom towarzyszy uczucie *guli w gardle*. Ostatnio mierząc tętno, zauważyłem, że podczas trwania uderzenia tętno zanika. Lekarz rodzinny lekceważy te objawy, natomiast neurolog zasugerował mi konsultację psychiatryczną i farmakoterapię. Proszę o pomoc, jak powinienem postąpić, aby niepotrzebnie nie błądzić. Pozdrawiam.

Zastanawiam się nad farmakoterapią co sądzicie ? Mam to dziadostwo już od 18 miesięcy chciałbym w końcu coś z tym zrobić, leków się trochę boję bo moja ta maksymalna nerwica zaczeła się właśnie po zażyciu citalu dostałem w nocy ataku paniki , później doszły skurcze dodatkowe i tak tkwie z tym do dzisiaj nie robiąc nic. Proszę o odpowiedz.

JACOP1984, drgania i skurcze mięśni świadczą o niedoborach magnezu, więc pomyśl o jakiejś porządnej kuracji magnezowej. Można magnez zażywać doustnie lub zewnętrznie np. stosując kąpiele czy *dezodoranty* własnej roboty. Jeśli chodzi o *łóżkowe skurcze* to ja też miewam takie podskoki całego ciała. Co do farmakoterapii to na uciążliwe lęki chyba najbezpieczniejsza będzie Hydroksyzyna (sama lub w połączeniu z propranololem). Można też przez jakiś czas pić regularnie uspokajające herbatki ziołowe lub zastosować leki homeopatyczne. Nie wiem z jakim leczeniem masz już doświadczenie, jeśli coś się nie sprawdziło to trzeba spróbować czegoś innego. A stosujesz jakieś naturalne metody wspomagające? Jak wygląda Twoja aktywność fizyczna? Jakie zainteresowania aktualnie rowijasz? Czy stosujesz jakąkolwiek relaksację?

Gość POZBAWIONARADOSCI

JACOP1984 Od 18 miesięcy.....ja mam nerwicę od dziecka, a dodatkowe skurcze od 4 lat i w dodatku nie wiadomo czy u mnie to od nerwicy. a te drgania mięśni to ja też właśnie mam, czasem drgają mi tak mocno, że widać to gołym okiem, nie wiem od czego.

Pozbawiona radości nie wątpię że twoje problemy są większe od moich ale moje jak i twoje upszykszają nam życie. ANISAHHH trzy lata temu brałem betabloker milocardin i jakoś na 2 lata pszeszło.Obecnie zażywam czasami validol i czasami herbaty ziołowe . Jem dużo owoców i warzyw tak więc nie wiem czy te podskoki mieśni mam od braku magnezu. ze względu na to że pracuję we włoskiej restauracji jem codziennie sałatki szparagi , rukole ,paprykę, oliwki i wiele innych zdrowych rzeczy. Oprócz tego jem owoce i ograniczyłem tłuste jedzenie do minimum. Codziennie magne b6 i czasami potas witamina D3 codziennie i czasamiolej lniany i surowe ziarna kakaowca(miele je i robię sobie czekoladę) Mój nawrót nerwicy zaczął się od wzięcia 2 tabletek citalu i dostałem ataku paniki. Sportu żadnego nie uprawiam czasami rower ,ale mam lęk że dostanę skurczy.

Jedynie od czasu do czasu Validol herbatki ziołowe , magnezium B6 troszkę potasu i dużo zdrowej żywności marchew,kasza gryczana,fasola szparagowa,surowe kakao, olej lniany i witaminę D3. Kiedyś brałem milocardin ale to podczas pierwszego epizodu nerwicowego, następnie 2 lata miałem spokój.Nie mam żadnego hobby kupiłem keyborda i czasami gram, jeżdzę na rowerku itp. Pozbawiona Radości nie wątpię iż twoja nerwica jest większa niż mojsza ale tak samo mnie przytłacza jak ciebie.I nieraz muszę w pracy wytrzymać od 8 rano do 1 rano .

Gość POZBAWIONARADOSCI

JACOP1984 Nie było moim celem licytowanie się, czyja nerwica jest gorsza. Chciałabym się dowiedzieć czy w ciągu tych dwóch lat całkowicie przeszły Ci skurcze i czy nie występowały one nawet po alkoholu czy wysiłku. Odpowiedz proszę, bo chcę się dowiedzieć czy możliwe jest, by te skurcze nie występowały.

Pozbawiona radości nie wątpię że twoje problemy są większe od moich ale moje jak i twoje upszykszają nam życie. ANISAHHH trzy lata temu brałem betabloker milocardin i jakoś na 2 lata pszeszło.Obecnie zażywam czasami validol i czasami herbaty ziołowe . Jem dużo owoców i warzyw tak więc nie wiem czy te podskoki mieśni mam od braku magnezu. ze względu na to że pracuję we włoskiej restauracji jem codziennie sałatki szparagi , rukole ,paprykę, oliwki i wiele innych zdrowych rzeczy. Oprócz tego jem owoce i ograniczyłem tłuste jedzenie do minimum. Codziennie magne b6 i czasami potas witamina D3 codziennie i czasamiolej lniany i surowe ziarna kakaowca(miele je i robię sobie czekoladę) Mój nawrót nerwicy zaczął się od wzięcia 2 tabletek citalu i dostałem ataku paniki. Sportu żadnego nie uprawiam czasami rower ,ale mam lęk że dostanę skurczy.

Gość POZBAWIONARADOSCI

JACOP1984 Kilka pytań: - Zanim przeszły na okres tych dwóch lat, to ile czasu je miałeś i czy pierwszy raz wystąpiły po jakimś konkretnym wydarzeniu czy ot tak sobie? - przeszły po wybraniu betablokera czy w trakcie kuracji lekiem? - ile czasu brałeś ten betabloker? Odstawiłeś i przeszły czy cały czas brałeś? - czy w tym okresie bez skurczy nie występowały one nawet po alkoholu i wysiłku?

Miałem je na pewno tylko nie wiedziałem co to jest myślałem że to od kręgosłupa . Brałem betabloker jakieś 6 miesięcy i wyjechałem do UK i byłem zajęty pracą do wieczora nie miałem większych stresów.Wieć skurcze przeszły mi jak miałem pić alkohol odstawiałem dzień wcześniej i piłem. Nawet latałem samolotem bez stresów. Następnie zbieg zdarzeń bardzo stresowych w UK spowodował nawrót. Teraz boje się tego betablokera bo tak jak bym miał od niego te skurcze jak wziąłem po dłuższej przerwie ale chyba za dużą dawkę bo jakieś 20 kropli.

Gość POZBAWIONARADOSCI

JACOP1984 Przepraszam, ale Twoja odpowiedz jest dość chaotyczna, więc muszę o coś dopytać: - skurcze ustąpiły w trakcie brania betablokera czy po jego odstawieniu? - kiedy dodatkowe skurcze się u Ciebie zaczęły i ile trwały zanim nastąpił ten 2 letni okres, w którym nie występowały? - w tym 2 letnim okresie nie odczuwałeś ani jednego dodatkowe skurczu nawet po wysiłku czy alkoholu?

Witam. Wczoraj miałam straszna jazdę z kołataniem serca i spowodowała to u mnie straszny le. Wiecie z pewnością jak to jest. Od razu wzięłam krople milocardin, one sa na uspokojenie serca, nie trzeba sie ich bac, wyciszają. Do Aniam * Kiedyś pisałaś, ze bierzesz lek elicea. Ja dostalam na moje kolatania lek depralin, one sa z tej samej grupy* escitalopram. Mogłabyś napisac jak sie po nich czujesz, czy na początku miałaś objawy uboczne. Proszę, bo bardzo boje sie ich brac a juz mi sie zyc nie chce od tych kołatań.

Dzisiaj dowaliłem magnezu ale cytrynian magnezu i jak na razie nie mam drgań. Łącznie zażyłem 850 mg magnezu.Tylko że cholernie drogi ale kupię przez internet kg cytrynianu magnezu farmakologicznego i starczy mi na rok i spróbuję mega dawki , najwyżej dostanę biegunki. Wczoraj przejrzałem wszystki magnez który zażywałem i niby renomowanych firm i co tlenek magnezu czyli jak wezmę 300 mg to mój organizm wchłonie zaledwie od 4 do 30% . Tak więc zaryzykuje i przeprowadzę mega kurację i będę dawał wam znaćco i jak. Fajny filmik jest na YouTube na temat magnezu obejrzyjcie.