Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

20 lipca 2010 r zastawkę aortalną dwupłatkową zwłókniałą i zwapniałą wymieniono mi na biologiczną typu Hancock II 23 A Masters. 27 lipca 2010 r wykonano echo, w którym gradient przez zastawkę aortalną był 21/13,4mmHg, V max 1,8 m/s, EF około 50%. 21 listopada 2011 r gradient przez zastawkę aortalną był: max.34 mmHg, a śr. 19,3 mmHg. EF=58 %, aorta wstępująca poszerzona 4,0 cm. 29 lipca 2013 r gradient max. przez zastawkę aortalną jest już 41 mmHg, a średni 22 mmHg. EF=58% Przedstawione wyniki świadczą o szybkim postępującym uszkadzaniu się biologicznej zastawki aortalnej,doprowadzając do kolejnej wymiany, co w moim przypadku /77 lat/ jest bardzo ryzykowne. Bardzo proszę osoby z podobnym problemem,lub posiadających wiedzę o takich przypadkach o podzielenie się tą wiedzą.

Gość Zbigniew
W dniu 4.08.2013 o 14:54, wstanislaw napisał:

20 lipca 2010 r zastawkę aortalną dwupłatkową zwłókniałą i zwapniałą wymieniono mi na biologiczną typu Hancock II 23 A Masters. 27 lipca 2010 r wykonano echo, w którym gradient przez zastawkę aortalną był 21/13,4mmHg, V max 1,8 m/s, EF około 50%. 21 listopada 2011 r gradient przez zastawkę aortalną był: max.34 mmHg, a śr. 19,3 mmHg. EF=58 %, aorta wstępująca poszerzona 4,0 cm. 29 lipca 2013 r gradient max. przez zastawkę aortalną jest już 41 mmHg, a średni 22 mmHg. EF=58% Przedstawione wyniki świadczą o szybkim postępującym uszkadzaniu się biologicznej zastawki aortalnej,doprowadzając do kolejnej wymiany, co w moim przypadku /77 lat/ jest bardzo ryzykowne. Bardzo proszę osoby z podobnym problemem,lub posiadających wiedzę o takich przypadkach o podzielenie się tą wiedzą.

Witam. Wprawdzie minęło już sporo czasu od tego wpisu, ale ciekawy jestem czym skończyło się to pogorszenie wyników. Czyżby trzeba było znowu coś wymieniać? Pytam, bo mam podobną, prawie taką samą sytuację.
Zbigniew

Witam

Wczoraj kolejny raz miałem echo. Gradient maksymalny wynosi 39 a średni27. Frakcja wyrzutowa 52. To dobre wyniki. Wyniki się ustabilizowały i reoperacji nie było. Pogorszenie wyników prawdopodobnie było błędem odczytu a nie samowyleczeniem. Dowodem są kolejne wyniki echa serca Zastawki serca pracują poprawnie. Natomiast zaostrza się choroba wieńcowa. Dodano mi kolejne leki przeciw ciśnieniu. Podsumowując to jednak sukces kardiochirurgów i kardiologów. Mam przecież 85.5 lat.

Serdecznie pozdrawiam- Stanisław

Panie Wiesławie proszę jak najszybciej kupic witaminę C i brać wiele razy dziennie ok(10g),następnie   iść na badania i zrobić poziom homocysteiny jeśli powyżej 8  obniżyć, do tego k2mk7 200mcg na dobe, koenzym Q10 i witamine B3 w formie kwasu nikotynowego po braniu po pół roku powinno byc wszystko ok. Życzę zdrówka jeśli Pan będzie tego przestrzegał będzie dobrze