Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po operacji wszczepienia protezy łuku aorty z pozostawieniem elephant trunk w aorcie zstępującej,wszczepienia conduitu aorty wstępującej z zastawką mechaniczną oraz jednoczasowej implantacji pomostu żylnego. Jeżeli ktoś przeszedł podobną operację proszę o kontakt ,odpowiem tez na pytania osobom ,które czekają na podobną operację.Pozdrawiam.

Witam Monikę1970, Jest ciekawe, jak radzi Pani sobie już wiele miesięcy po operacji? Niekoniecznie trzeba grupować wokół siebie osoby, które miały wykonany taki sam zabieg. nie jest ich dużo. Warto też nawiązywać kontakt z ludźmi zdrowymi i niekoniecznie trzeba im opowiadać o swoich chorobach. Zasadniczo o chorobach warto rozmawiać z lekarzami.

Gość Ewa33zToF

Panie Doktorze! Kontakt z osobami, które mają taką samą chorobę, czy przeszły takie same lub podobne operacje jest dla nas, pacjentów, bezcenny! Sprawia, że nie czujemy sie inni, dziwni, gorsi od zdrowych ludzi. Lekarze nie odpowiedzą nam na wiele pytań. Państwa interesuje nasze fizyczne samopoczucie,nie pytanie zwykle, jak choroba, operacja, wpływa na naszą psychikę, czy mamy jakieś obawy, lęki. Miałam 3 operacje serca i jeden nieudany zabieg przezskórny (próba zamknięcia naczynia krążenia obocznego. Byłam po tym zabiegu załamana, postanowiłam, ze nigdy więcej się nie żadne zabieg, a tym bardziej operacje nie zgodzę. A kilka lat później usłyszałam, że będzie kolejna operacja ( wymiana aorty wstępującej, homograftu płucnego, zamknięcie re-VSD), a do tego, ze nie mogę mieć dzieci, dopóty, dopóki tej operacji nie będzie. I tyle. Jakby to było takie zwyczajne i naturalne. Lekarzy jakoś nie interesuje, co czuje młoda kobieta, słysząc taką diagnozę (zwłaszcza że krótko po 3 operacji usłyszałam, że będę mogła zajść w ciążę i normalnie urodzić). Nie pytacie, czy potrzebujemy porady psychologa, jaki mamy nastrój, jak się na w ogóle żyje. Wsparcie uzyskujemy właśnie od innych pacjentów w podobnej sytuacji.

Dokładnie rady Pana Doktora taka jak ta powyżej jest nie na miejscu i łamie zasady netykiety internetowej. Bo przecież cytując *Forum dyskusyjne – przeniesiona do struktury stron WWW forma grup dyskusyjnych, która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej.* - Źródło Wikipedia. Każdy pacjent jest choć odrobinę zainteresowany swoją chorobą a ŻADEN lekarz choćby nie wiadomo jak bardzo się starał (no chyba, że lekarz, który sam jest chory) nie jest w stanie poczuć choć w 1% tego co czuje pacjent przed zabiegiem/operacją!