Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Fala zwrotna mitralna i wiotkie płatki zastawki mitralnej

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Pani Izo. Mam 28 lat i pięć lat temu miałam robione echo serca +doppler proszę o interpretację wyniku. Pierścień aorty-2,8 cm Lewy przedsionek-3,1 cm Lewa komora skurcz-2,8 cm Lewa komora rozkurcz-4,8 cm Grubość przegrody M-K-0,93 cm Grubość tylnej ściany-0,93 cm Prawa komora-2,1 cm opis:Wielkość jam serca prawidłowa.Kurczliwość mięśnia lewej komory dobra.EF około 70%.Zastawki bez zmian strukturalnych o nieco wiotkich płatkach(zwłaszcza zastawka mitralna).W rejestracji collor doppler stwierdzono obecność niewielkiej fali zwrotnej mitralnej(+/++).Zastawka aortalna niezmieniona.V max.aortalny 150 cm/s.Niedomykalność trójdzielna(++).Tacc 130 ms.Scienczenie przegrody m-przedsionkowej w połowie jej wielkości z niewykluczoną obecnością drobnego ubytku.Osierdzie wolne. Proszę o szybką odpowiedz.Pozdrawiam
Jestem laikiem i fachowej odpowiedzi udzieli Ci Conka ale : z tego co ostatio pisala to wiotkość płatków zastawki mitralnej jest często urodą u młodych ludzi. Niedomykalność zastawki mitralnej określona jako 1 na 2 stopnia (z 4 mi znanych) oraz trojdzielnej okreslona jako 2 stopnia. Możliwość ubytku drobnego w przegrodzie międzyprzedsionkowej jesli dobrze czytam.