Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Kasia 25

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasia 25

Witam. 7lat temu miałam korekte wady serca (asd typu sinus venisus) od tamtego czasu 3 razy do roku mam zapalenie osierdzia przeważnie w :lutym sierpniu(już czuje że zbiera sie płyn) i listopadzie. Dotychczas sama ten płyn sobie suszę ibuprofenem chciałabym zapytać co może być przyczynš ( oprócz wirusowych typu grypa ponieważ dbam o to żeby w czasie grypy dobrze sie wykurować biorę antybiotyki i leżę w łóżku) tak częstych zapaleń? Od pewnego czasu mam dziwne obiawy zaburzenia widzenia pamięci równowagi snu czasami zaburzenia osietacji ból głowy kołatanie serca pojawił sie wytrzeszcz oczny ciœnienie i obrzęk w prawym oku kłopoty ze Ÿrenicami tydzień temu na chwilę straciłam czucie w rękach i nogach Czy te w/w obiawy majš coœ wspólnego z sercem? Byłam u neurologa powiedział że tak,ale nie wiem czy ma rację ponieważ byłam u kardiologa( w chwili obecnej mam pogrubiałe blaszki osierdzia i niedomykalnoœć zastawek trójdzielnej i lekkš niedomykalnoœć mitralnej) on wykluczył żeby te obiawy były od serca więc nie wiem co o tym myœleć pomyslałam o niewydolnoœci serca ale czy te częste zapalenia osierdzia i zastawki mogły doprowadzić do niezdolnoœci?

Obiawy to: mniejsza tolerancja na wysiłek fizyczny ból od szyj serce,ból przy oddychaniu łopatka ogólnie cała lewa strona czasami drętwieje i drży ręka. Od kilku dni Ÿle sie czuje i sšdzę że znowu to jest zapalenie jak dla mnie nie ma sensu kłaœć sie do szpitala bo za maksymalnie 3miesišce znowu będę będzie to samo

Dzięki za odpowiedz, ja mam od blisko 3 miesięcy dyskomfort w okolicy serca, ból lewej reki i lewej nogi, ogólnie odczuwam ból po lewej stronie ciała. Oczywiście robiłem ekg, echo, rtg klatki, morfologie i nic. Teraz jestem na wakacjach jakoś żyje, ale co będzie później, objawy nie ustępują.

To trochę dziwne że echo serca nic nie wykazało bo to najlepsza metoda by wykryć zapalenie osierdzia jak i inne problemy u mnie przez echo kardiolog wykrył wadę serca więc to dziwne i nie wiem co ci doradzić. U mnie gdy płynu jest dużo przy pochylaniu sie serce aż piecze gdyby mogło to przez gardło by wyskoczyło więc jeœli ból będzie aż tak silny to sšdzę że to będzie zapalenie. Czy byłeœ u neurologa? może to jakiœ problem neurologiczny hmm Może miałeœ jakiœ uraz po którym zaczełeœ czuć dyskomfort? Uważam że powinieneœ położyć sie do szpitala żeby cię zdjagnozowali Jeœli nie miałbyœ nic przeciwko to zapytałabym sie mojego kardiologa może on na coœ wpadnie

Ja przy pochylaniu czuje ulgę lekka. Na echo lekarz zauważył powiększona jedna komórę i podejrzewa PFO/ASD. Czytałem o tym ale i tak ta choroba nie objawia się tym co ja mam. Mam sporo badan, kilka ekg, morfologie, echo własnie i nic. Na dobra sprawę codziennie jest to samo.

Nerwica eh dla mnie też jš wciskajš. U mnie asd wykryło echo ale pozostałe wady wykryło badanie przez przełyk w warszawie. Akurat ja u siebie w suwałkach trafiłam na tak fajnego kardiologa który po wykryciu asd dzwonił i załatwiał mi miejsce w warszawie bez jego pomocy nie wiadomo kiedy i czy w ogóle coœ znaleŸli. Powinieneœ iœć prywatnie kardiologa ale musisz iœć do naprawdę dobrego.u mnie było tak : przy każdym nawet lekkim wysiłku dusiłam sie(miałam 16 lat) i bardzo mnie serce bolało lekarz rodzinny powiedział że to dojrzewanie nie chciała mi dać skierowania na echo poszłam prywatnie echo wykryło asd bardzo dużš zatokę wiemcowa i właœnie zapalenie osierdzia kardiolog załatwił mi miejsce w warszawie tam za 3 pobytem zrobili mi badanie przez przełykowe po którym okazało sie że oprócz ubytku mam złe ujœćie żył w karcie po operacji pisze tak: papvd ,pfo ,lsvc-cs W zwišzku z tym konieczna była korekta na otwartym sercu(ponieważ w chwili dokładnej djagnozy miałam prawie 18lat przez złe ujœćie żył nie była możliwa korekta przez pachwinę) teraz mam klamry w mostku powinam sie oszczędzać i być pod stała kontrola ale tego nie robiłam i to mój błšd teraz próbuje znowu coœ wymyœlić żeby załatwić miejsce w warszawie bo być może naderwałam klamrę(pracowałam jako pomoc kuchenna podniosłam kocioł i mi coœ strzeliło teraz bardzo boli) Właœnie wzięłam moje stare echo-wynik i miałam za wyżone wyniki w; prawa komora, prawy przedsionek, przepływ przez zastawkę t.płucnš Reszty rozczytać nie umiem bo pisane własno ręcznie przez lekarza . Sšdzę że powinieneœ iœć do dobrego lekarza i załatwić miejsce w dobrym szpitalu w warszawie moja bratowa chwali szpital kardiologiczny w aninie Nie chce cię straszyć ani nic ale powinieneœ naprawdę pojechać na diagnostykę do warszawy Mi kardiolodzy powiedzieli że za 10lat moje serce byłoby tak słabe że nawet rozrusznik by mi nic nie dał...

Witam, w lutym tego toku, miałem zapalenie osierdzie, dwa tygodnie byłem w szpitalu. Następnie ciągła kontrola i leki do końca sierpnia. Lekarka zabroniła mi uprawiać sport do końca sierpnia, kilka razy do tego czasu grałem z kolegami w siatkę i w piłkę nożną. Chciałbym się dowiedzieć, czy na sylwestra tego roku mógłbym w spokoju z kolegami zapalić szisze, oraz wypić nie dużą ilość alkoholu ?