Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia serca przy niedomykalności zastawki trójdzielnej

user11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie nazywam się Michał mam obecnie 20 lat.W 2012 r Pazdzierniku lekarze wykryli u mnie niedomykalność zastawki trójdzielnej fala zwrotna 2,5 oraz mitralnej 1,8.EKG spoczynkowe miałem 66,rytm zatokowy miarowy.Holter średnie bicie serca 80 i jedno pobudzenie przedwcześnie nadkomorowe.Byłem na początku Lipca tego roku zrobić echo serca.I wyniki to trójdzielna fala zwrotna 0,9 a mitralna śladowa.Nie wiem jak to się zmniejszyło :) .Ale niestety mam problem z szybkim biciem serca.Tętno w spoczynku 80-100.Miałem robione badania magnezu,potasu wyszły ok.TSH wyszło mi 4.73 lekko przekroczona norma a w Pazdzierniku miałem 2,29 ale inne hormony tarczycy ok,musze zrobić jeszcze usg.I mam takie pytanie.Jakie mogą być przyczyny mojej arytmii?? Dodam że ciśnienie mam dobre.

Witam!. Dobre pytnie,warto by o tym podyskutować.Ja mam kardiomiopatie roztrzeniową,mam zrobioną plastyke dwóch zastawek mitralną i trójdzielną migotanie utrwalone arytmie,stan po implantacji ICD,TIA i musze przyznać często odczuwam arytmie i za równo w dzień i w nocy,nie ważne czy coś robie czy śpie,nie wiem jakie są jej przyczyny i chętnie bym sie dowiedziała czy można jej zapobiec

Jeśli chodzi o zastawkę mitralną to lekarz stwierdził że mi się ona ugina i jest śladowa fala zwrotna(ale bez wypadania)....Miałem robioną próbę wysiłkową wyniki: Czas wysiłku 6,43......Pobudzeń komorowych 117 w tym jedna para,bez zmian odcina ST.....MET 7,9......Od razu po próbie miałem założonego Holtera wyniki: Rytm prowadzący zatokowo miarowy.Średnia dobowa 77/min od 43 do max 144/min.Bez pauz 2s.....Nie zarejestrowano zaburzeń rytmu serca....1 ExSV...Jak sądzicie czemu te zaburzenia występują przy wysiłku??Da się z tego wyleczyć?? Możecie polecić mi jakiś specjalistów od zaburzeń rytmu???