Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne bicie serca, przewracanie się serca i szarpnięcia w klatce piersiowej

Gość kandy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Opisze dokladnie swoj przypadek. Od trzech lat mam rozne dolegliwosci serduszka. Na poczatku mialem szarpniecia po srodku klatki piersiowej mocne ale zadkie tak raz na miesiac, pozniej doszedl strach, oslabienie, brak apetytu przez jakis czas, balem sie wychodzic z domu. Czesto te szarpniecia w klatce piersiowej pojawiaja sie gdy jest mi cieplo, gdy mam podwyzszona temperaqture ciala. Dodam ze od wielu lat mam chore migdalki, zawsze sa duze i pelne ropy, oraz co jakis czas mam bole zebow madrosci. Uczucie leku minelo juz dobry rok temu, nie boje sie zyc, chodze na silownie, jedyne ale wazne co mi zostalo to nadal mam te szarpniecia w klatce piersiowej, promieniujace do gardla, i uczucie pulsowania calego ciala, takie mocne bicie serca, nie koniecznie szybkie, ale mocne, az widac jak mi klatka piersiowa chodzi. Takie uczucie potkniecia sie serca tez u mnie wystepuja czasami. Te szarpniecia po srodku klatki pieriowej czasami mam tak ze nie ma ich miesiac, a czasami mam je przez pare dni codziennie po jednym, dwa odczuwalnym. Dodam ze jak zaczalem chodzic na silownie poprawila mi sie kondycja, teraz jak wchodze po schodach juz nie bije mi tak szybko serducho i jest mi latwiej. Nie wiem czy to nerwica czy cos wiecej...Dodam ze ponad rok temu mialem robione EKG i nic nie wykazalo, ale to za slabe badanie zeby cos wykazalo, prawda? powoli przyzwyczailem sie zyc z tymi objawami, czasami mi dokuczaja i mysle o tym, chyba zrobie sobie wszytskie kompleksowe badania. dodam ze mam 25 lat, waze 98 kilo i mierze 191 cm, jestem alergikiem, nie pale, pije okazyjnie, jak kazdy :-)
Mam identyczne objawy co Ty kandy, mialem podobnie jak Ty robione wiele razy EKG, ponadto mialem holtera i echo serca, badania krwi, elektrolit i cholesterol, i wszystko wychodzilo ok, poza blokiem prawej odnogi peczka Hisa, co lekarz uznał za rzecz normalna u wielkiej ilosci osób. Ogolnie wynikalo z tych wszystkich badan ze jestem zupelnie zdrowy i wszystko jest ok, ale wlasnie zdarzaja mi sie takie szarpniecia, jakby cos przewrocilo sie w klatce piersiowej i podskoczylo. Tez mysle ze moga byc to objawy nerwicy serca, miewam tez nieraz uklucia ktore dodatkowo moga tez o tym swiadczyc. Ale bardzo takze chcialbym prosic, jesli ktos ma jakas wiedze i doswiadczenie w leczeniu tego typu dolegliwosci, bardzo prosze o odpowiedz :-)
Witam!Postanowiłam poszperać troszkę w internecie,ponieważ moje objawy również zaczęły mnie już niepokoić.Od około roku odczuwam takie same potknięcia serca...jak gdyby biło bardzo mocno,od czasu do czasu czuje jakby moje serce robiło jakiś dziwny wykop;)Wiem,że pewnie brzmi to śmiesznie,ale jest to bardzo uciążliwe! Te objawy mam codziennie,czuję niepokój w klatce piersiowej.Byłam u kardiologa,przepisał mi kilka miesięcy temu leki - isoptin 40 oraz aspargin.Lekarstwa oczywiscie nie pomogły,a czulam się po nich jeszcze gorzej.Mam dość niskie ciśnienie,a te leki dodatkowo je jeszcze obniżają!Nie wiem już co robić...lekarz powiedział,że to jedyne lekarstwa,które mógł mi przepisać,gdyż przy mojej astmie oskrzelowej są najbezpieczniejsze.Cóż z tego,skoro nie skutkują,a jeszcze obniżają ciśnienie???Nie wiem już jak sobie z tym radzić.Staram się nie zwracać na te niemiarowości uwagi,ale są BARDZO odczuwalne:(Proszę o jakąś radę i jeśli to mozliwe-o maile!Piszcie proszę jak wy to znosicie?thirdeye178@poczta.fm
WItam, sporo czasu badałem podobne dolegliwości u siebie. I w końcu okazało się, że to nie serce, tylko skurcze żołądka który jest w sumie dość niedaleko :) Wyszło na to, że mam przepukliknę przepony i po prostu serce (normalnie oddzielone przeponą od żołądka) za bardzo się do niego zbliżyło bo przepona jest wiotka w tym miejscu. Po prostu to żołądek pobudza na chwilę serce (choć holtery i inne EKG tego nie wykazały), albo ja to tak odczuwam. Dostałem leki na osłabienie kwasów żołądkowych oraz zalecenia dietetyczne i praktycznie nie mam już takich nawrotów (a miewałem takie skoki serca po kilka-kilkanaście razy dziennie). No i oczywiście uspokoiłem się mocno, bo w końcu serce w 100% OK, a o to martwiłem się najbardziej.
Ja na twoim miejscu zrobiłambym podstawowe badania - bez badań mozna mieć tylko nadzieję a nie pewność że nic nie dolega. Pewnie nie masz nic poważnego ale echo serca, holter i podstawowe badania kardiologiczne z krwi nie zaszkodzą, a mogą uspokoić. pozdrawiam
Jeśli masz zaburzenia pracy serca, jakieś niepokojące sygnały, migotanie, skurcze… to powinieneś wykonać jak najszybciej badania – ale nie jednorazowe EKG ( w którym zwykle nic nie wychodzi – wiem z własnego doświadczenia). Ostatnio miałam bardzo przyspieszoną pracę serca do 146 uderzeń na minutę (puls) i trafiłam (dzięki czyjejś uprzejmości) od razu do INSTYTUTU KARDIOLOGII w Aninie (moim zdaniem najlepszej Kardiologicznej placówki) i tam lekarze polecili mi urządzenie, które samo wychwytywało zaburzenia – nawet PODCZAS SNU (okazało się właśnie że w nocy podczas snu mam te zaburzenia oraz nad ranem – co w normalnych, jednorazowych badaniach EKG nigdy mi nic nie wykazało. Urządzenie dokonuje monitoringu pracy serca 24h na dobę - samo wyłapuje gdy są zaburzenia i wysyła je od razu do CENTRUM KARDIOLOGICZNEGO – a tam lekarze kardiolodzy to analizują. Dzięki temu lekarze wiedzieli jak mnie później leczyć i jakie mi zastosować leki – bo wcześniej to mówili, że albo przesadzam albo że z badań EKG nic mi nie wykazuje a ja ciągle marudziłam, że ze mną nie jest OK. jestem zadowolona bo później dostałam wydruki moich badań EKG, z którymi mogłam iść potem do mojego kardiologa. Ale z tego co wiem to w tamtej firmie też można mieć wizytę u kardiologa. Koszt wypożyczenia aparatu 500 zl 5 dni (ja za tyle miałam) nie wiem może cos się zmieniło. Firma ta jest w Warszawie (Anin)-* KARDIOSYSTEM, ul. Kajki 76 tel do p. Ani 669 96 96 61 www.kardiosystem.pl POLECAM,
prosze was o pomoc mam nerwice 10 lat i mialem juz wszystko omdlenia bicie serca z 230 i astme urojona tez robilem badania ekg wszystko ok ale teraz zrobilem zdjecia klatki i wyszlo mi ze moje cerce lezy na przeponie co to takiego czy od tego sie umiera prosze o odpowiedz z gory dziekuje