Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls i bóle w klatce piersiowej

Gość Mgiełka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od ponad miesiaca mam lekkie bóle po lewej stronie klatki piersiowej, czasem mam mrowienie w lewym ręku. Raz miałam silny ból w okolicy serca i od tego czasu mam własnie takie dolegliwości które sa prawie codziennie ale nieznaczne. Mierze sobie codziennie cisnienie. Mam zawsze w normie około 108/89 zawsze miałam niskie ale od jakiegos czasu mam wysoki puls od ponad 80 do ponad 100. Troche sie martwię, czy to moze byc na tle nerwicowym? Co to moze być i czy wysoki puls moze wskazywac na jakieś choroby serca? Pozdrawiam.
Gość adamaria
Mój mąż miał taki wysoki puls, niezaleznie od wysokości ciśnienia. Okazało się, że ma kardiomiopatię. Inne objawy tej choroby to obrzęki (u mojego męża nóg). Zresztą poczytaj sobie o tej chorobie, może odnajdziesz jakieś inne symptomy. Mojego męża nikt nie potrafił zdiagnozować, więc lepiej to ułatwić lekarzom.
Gość ffefewf
dolegliwosci od ktorych sie nie umiera pospolite jak ludzie mi zalecono pic wiecej wody co pomaga. Mam niskie cisnienie i wysoki puls... Po 8 miesiacach walki z tym dowiedzialem sie ze nic groznego to nie powoduje. Jaka jest prawda. jestesmy mniej chorzy niz nam sie wydaje
a ja właśnie nie jestem osobą nerwicową, i w spoczynku mam 109/65, a puls 106. Czasami drętwieje mi ręka, przeszywa mnie kujący ból(krótko), często czuje się zmęczona. Byłam u lekarza pierwszego kontaktu to stwierdził że na tle nerwicowym, ale nie mam przynajmniej obecnie żadnych bardzo stresowych sytuacji. A puls się utrzymuje prawie przez 4 miesiące 90-109.
Tak *hela754*, miałam badanie ekg. Przeprowadził ze mną rozmowę, w tamtym czasie miałam pewne zmartwienia. Teraz jednak nie mam, a puls jest ciągle wyskoki.Zanim poszłam do niego mierzyłam sobie co jakiś czas i zapisywałam, żeby się upewnić że to nie jest chwilowe. Na tej podstawie stwierdził że jestem przewrażliwiona i przed każdym mierzeniem się denerwuje że będę miała wysokie. Tak jednak nie jest. Wydaje mi się że bardziej martwią się moi bliscy niż ja sama.Teraz mierze raz na 2 tyg. i ciągle utrzymuje się 90-110.
Gość Maria 1957

Ostatnio znalazłam się w szpitalu z powodu nagłych skurczy rąk i niedowładu nóg - stwierdzono odwodnienie i brak potasu. Ale także usłyszałam, że z tego powodu mam podwyższony puls ponad 110. teraz uzupełniam te wszystkie braki, a puls mam dalej podwyższony. Postanowiłam dalej pić dużo wody i łykać potas. Zobaczę co bedzie dalej. Lekarze to bagatelizują - nie widza problemu, ale potem różnie bywa i nie ma wtedy winnego. Moja myśl - lecz i obserwój się sam. Jak o siebie nie powalczysz, to możeż umrzeć, ku radości ZUS. Bo dla nich wszyscy jesteśmy zdrowi, tylko symulujemy, bo nie chce się nam pracować.

Lekarze w większości , zwłaszcza ogólni nie mają bladego pojęcia o diecie i jej wpływie na organizm (bo to za trudny i rozległy temat, nie uczą ich tego). jak czegoś nie wiedzą, to najprościej zwalić to na nerwice, czy psychike, by pozbyć się pacjenta/problemu... sam stan jelit już sam wpływa na psychikę i serce. Zmienić dietę na zdrową, zastanowić się, co się je, czy organizm nie jest zakwaszony (kupcie listki lakmusowe), czy nie macie alergii pokarmowych. więcej warzyw i owoców jeść, nie pić używek /alko, kawa / odstawić mleko i zobaczyć po tygodniu czy jest poprawa. tętno podnosi się też z braku magnezu/potasu/wapnia może za dużo słonych przekąsek ? chipsy itp. sól też podnosi tetno, jak za dużo. Dieta leczy, ale i niszczy organizm. Patrzcie co jecie, obserwujcie, spisujcie efekty Dobry dietetyk też by się tu przydał. Najtrudniej trafić na kogoś, kto ma prawdziwą wiedzę...